Tova Friedman, 85 de ani, care a supraviețuit lagărului de exterminare de la Auschwitz (1944-1945), vorbește, din sufrageria casei sale din Morristown, statul american New Jersey, cu ajutorul lui Aron Goodman, nepotul ei de 17 ani, cel care înregistrează videoclipurile și le postează pe contul de TikTok, relatează Sky News și NorthJersey.
Supraviețuitoarea lagărului nazist de pe teritoriul Poloniei evocă ororile Holocaustului pentru milioane de oameni, transmite SafeNews.md cu referire la liberatatea.ro.
„Am înțeles că Internetul este un mediu favorabil pentru a vorbi despre Holocaust, în special pentru tinerii care nu sunt interesați să citească, care nu se simt atrași de orele de la școală, care nu sunt mulțumiți de metodele de predare ale profesorilor sau care, pur și simplu, sunt plictisiți și n-au auzit niciodată despre acest subiect”, a explicat Tova Friedman.
De când a fost lansat, în septembrie 2021, contul de TikTok al Tovei Friedman a generat 75 de milioane de vizualizări.
„Oamenii din întreaga lume nu prea au șansa de a vedea un supraviețuitor, de a vedea istoria pe brațul lor”, declară Tova, în condițiile în care unul dintre cele mai urmărite clipuri este cel în care arată „numărul ei”, tatuajul de identificare de pe brațele prizonierilor de la Auschwitz.
Tova a văzut camerele de gazare și a scăpat de un „marș al morții în 1945”, la vârsta de 6 ani, „ascunzându-mă lângă pielea rece a unui cadavru”.
Un alt TikTok prezintă imagini alb-negru cu Tova Friedman alături de alți copii evrei la începutul anului 1945.
Când Friedman se uită la film, înregistrat de armata sovietică după eliberarea lagărului, își amintește de mama ei, care a învățat-o cum să supraviețuiască în lagăr, „de unde am scăpat ascunzându-mă printre cadavre”.
Nu-i lăsa niciodată să te vadă plângând. Plânsul te va face o țintă. Nu privi un nazist în ochi. Nu purta pălărie sau eșarfă. Trebuie să te comporți întotdeauna într-un mod în care să nu fii împușcat. La urma-urmei, dacă nu există altă soluție, ascunde-te printre alte cadavre.
Reizel a căzut în depresie după război și a murit la vârsta de 40 de ani. Bunicii ei au fost uciși de naziști în 1942, în ghetoul din Tomaszów Mazowiecki.
„Viața, ca o luptă pentru rezistență”
Friedman a spus că oamenii o întreabă adesea cum a putut avea încredere sau iubi oamenii după ceea ce a văzut.
„Viața este o luptă pentru rezistență”, a spus Friedman, care încă lucrează ca terapeut și asistent social și care a povestit experiențele sale traumatizante în volumul „The Daughter Of Auschwitz”, semnat de Malcolm Brabant.
Asta este ceea ce aș vrea să le transmit oamenilor – speranța că umanitatea se poate reconstrui.
Nepotul Aron a spus că realizează videoclipurile pentru a contracara discursurile antisemite online și pentru a educa generația TikTok despre ororile Holocaustului.
„Trebuie să avertizăm oamenii unde poate duce ura, dacă nu este controlată, dacă nimeni nu face nimic în privința asta”, a spus adolescentul.
„Sunteți ceea ce Hitler n-a putut ucide”
„Sunteți ceea ce Hitler nu a putut ucide”, le-a spus ea celor prezenți la cea de-a 75-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz.
Nu mi-aș fi îndepărtat niciodată tatuajul cu numărul atribuit de naziști: A-27633. Îl văd ca un semn al victoriei morale împotriva celor care au încercat să-mi ia viața.
Tova, care a plecat în SUA, cu rudele în viață când avea 10 ani, are opt copii cu Majer Friedman. S-au căsătorit mai târziu, deși s-au cunoscut când ea avea 12 ani. Majer i-a cumpărat un sandviș cu brânză când tocmai sosise în New York.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.