Chișinău Arena a vibrat de energie și speranță în încheierea Săptămânii Educației, unde circa 4000 de tineri absolvenți din toate colțurile Republicii Moldova s-au adunat pentru a descoperi noile oportunități ale învățământului superior din țară, în cadrul campaniei „Învață în Moldova”.
Scopul evenimentului: un mesaj clar și mobilizator – Moldova investește masiv în educație, modernizează universitățile și își dorește ca tinerii să aleagă să studieze și să profeseze acasă.
Educația de azi, nu cea de ieri.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, le-a vorbit tinerilor despre transformările din sistemul universitar, insistând că imaginea învechită a universităților moldovenești este de domeniul trecutului.
„Am încercat prin campania Învață în Moldova să vă oferim informații despre sistemul nostru universitar așa cum este astăzi. Nu așa cum era zece ani în urmă, nu așa cum cred părinții voștri că ar fi, nu așa cum era când au învățat verișorii sau frații voștri mari. Cu laboratoare și săli de curs noi, cu profesii ale viitorului, cu cămine renovate, cu programe duble cu România, cu programe de studii înnoite, cu profesori cu experiență de ultimă oră pe piața muncii, cu competiție acerbă la unele specialități,” a declarat ministrul.
El a punctat faptul că reformele din ultimii cinci ani au făcut sistemul universitar mai competitiv decât oricând.
Maia Sandu: „Vreau să rămâneți acasă”
Președinta Maia Sandu a avut un discurs emoționant și direct, în care a invitat tinerii să creadă în potențialul Moldovei și în schimbările profunde care au loc:
„Dacă v-aș spune cât de mult aș vrea să rămâneți acasă, în Moldova, unde, pentru prima dată în mult timp, trăim speranța de a deveni un stat european modern, mi-ați urma sfatul?” a declarat Maia Sandu.
A subliniat investițiile record – 500 de milioane de lei în universități – și a prezentat pachetul generos destinat viitorilor profesori: burse dublate, indemnizații de 200 000 lei și compensarea cheltuielilor pentru chirie și utilități în zonele rurale.
Apel la unitate pentru educație
Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare pentru educație, a completat discursurile cu un mesaj despre importanța profesorilor și nevoia de solidaritate în susținerea reformelor.
„Indiferent cum a fost sau cum va fi învățământul, cei care ne-au fost mereu alături sunt profesorii.” a afirmat Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Târg educațional, povești inspiraționale și momente artistice
Pe lângă partea oficială, evenimentul a inclus un târg cu oferte ale universităților, ateliere, sesiuni motivaționale cu profesori din teren și un program artistic care a încheiat festiv atmosfera.
Campania „Învață în Moldova”, lansată în februarie de MEC împreună cu universitățile publice, își propune ca 6 din 10 absolvenți să se înmatriculeze în universitățile din țară. Până acum, peste 7000 de liceeni au vizitat instituțiile superioare, iar universitățile au ajuns în zeci de licee din toată Moldova.




! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.