Acasă Social FOTO // Imagini din satelit: Rezerva de cărbune a MGRES s-a redus...

FOTO // Imagini din satelit: Rezerva de cărbune a MGRES s-a redus la jumătate

0

Criza energetică din stânga Nistrului riscă să atingă un punct critic după data de 27 ianuarie, când autoritățile transnistrene estimează că gazul rămas în conducte, utilizat pentru necesități casnice, va fi epuizat complet. În aceste condiții, dependența de energia produsă de Centrala de la Cuciurgan (MGRES) va crește, ceea ce ar putea accelera consumul deja alarmant de cărbune.

În prezent, gazul rămas este distribuit în cantități limitate populației pentru gătit, dar după epuizarea acestuia, presiunea asupra MGRES va deveni și mai mare. Consumul de energie electrică va crește, iar centrala va fi nevoită să ardă și mai mult cărbune, reducând rapid rezervele deja scăzute, fapt confirmat și de imaginile din satelit care arată diminuarea stocurilor de combustibil, scrie Europalibera.org.

Pe 25 ianuarie, președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski au discutat la Kiev despre criza energetică din stânga Nistrului. Ambii lideri au declarat că sunt dispuși să sprijine o soluție care să împiedice colapsul energetic al regiunii. Însă, autoritățile de la Tiraspol trebuie să decidă rapid dacă vor accepta ajutorul propus de Chișinău și Kiev.

Lumina riscă să se stingă

Timpul presează, iar perspectivele sunt sumbre. Dacă stocurile de cărbune de la MGRES continuă să scadă în același ritm, regiunea transnistreană se confruntă cu riscul real de a rămâne fără energie electrică. În lipsa unor decizii rapide și a unei colaborări cu autoritățile de pe malul drept al Nistrului, „lumina” s-ar putea stinge în stânga râului mai devreme decât se așteaptă oricine.

Criza actuală ridică întrebări nu doar despre viitorul energetic al regiunii, ci și despre capacitatea acesteia de a-și gestiona singură resursele într-un context geopolitic și economic din ce în ce mai fragil.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.