Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia, prin intermediul unei scheme puse în aplicare de Vladimir Andronachi. Prețul terenului este estimat la aproximativ 3 milioane de euro.
27 februarie 2019. Nu trecură decât trei zile de la alegerile parlamentare. PD-ul a reușit un scor prost și șansele de a rămâne la guvernare erau mici. Ulterior guvernarea a și fost pierdută, dar până atunci oamenii din spatele schemelor care au dus la delapidarea a miliarde de euro din bugetul statului trebuiau să mai dea multe tunuri. Unul dintre tunuri: un teren de peste 40 de ari din regiunea Arkadia, Odesa, care a făcut parte din complexul Sanatoriului Moldova.
Hotărâre de Guvern la trei zile după alegeri
Pe el este amplasat Consulatul Republicii Moldova în orașul Odesa. Locația este una extraordinară, între cele mai luxoase hoteluri de pe litoralul ucrainean al Mării Negre. La o azvârlitură de băț de celebra plajă Ibiza și clubul Itaka, acolo unde își odihneau ciolanele Țuțu și Andronachi în vremuri mai bune.
Terenul este amplasat pe strada Postmitnogo nr.2, iar după cum se poate vedea din harta de mai sus, se situează în imediata apropiere a complexului Sanatoriului Moldova, din cadrul căruia a și făcut parte. Însăși somptuoasa clădire a sanatoriului, lăsat astăzi în paragină, este la mai puțin de 100 de metri de imobilul în cauză.
Așadar, revenim la ședința de Guvern din 27 februarie 2019, adică la trei zile după alegeri. Atunci s-au aprobat mai multe hotărâri dubioase, iar una dintre cele mai grave este cea cu nr. 142, prin care se decide un schimb între clădirea consulatului și o altă clădire din Odesa, situată pe strada Tinysta 6/4-A.
Din imaginile oferite de hărțile online, putem vedea că acolo este amplasat, pe un teren mai mic de 4 ari, un imobil în două nivele, cu o suprafață care cu greu ar putea fi suficientă pentru un consulat.
Așadar, autoritățile de la Chișinău, care ar trebui să apere interesele Republicii Moldova, decid să facă schimb între clădirea consulatului și terenul aferent de aproape jumătate de hectar și această casă de locuit, amplasată pe o suprafață mai mică de 4 ari. Care ar fi logica și interesul statului aici?
Sursele mele spun că totul este foarte simplu. În timp ce terenul pe care este amplasat consulatul ar avea o valoare de piață de aproape 3 milioane de euro, casa de locuit și terenul aferent ar costa de 20 de ori mai puțin.
Mai mult decât atât, casa îi aparține, prin intermediari, nimănui altcuiva decât lui Vladimir Andronachi, unul dintre „copiii” adoptivi ai lui Vladimir Plahotniuc și marii implementatori de scheme și atacuri raider în ultimii 17 ani.
Conflict Filip-Andronachi
După un an și jumătate și o serie de demersuri și avertizări că statul urmează să aibă prejudicii de milioane de euro de pe urma acestei escrocherii, Guvernul Chicu decide, la 31 iulie 2020, să abroge hotărârea lui Filip de la 27 februarie 2019.
Sursele mele susțin că între Pavel Filip și Vladimir Andronachi au apărut divergențe în jurul acestei scheme, iar în rezultat Guvernul, în care ministru de Externe era PD-istul Oleg Țulea, decide să abroge hotărârea și evite apariția unui nou dosar penal.
Așadar, hotărârea ilegală este abrogată prin decizie de Guvern, iar asta îl înfurie la culme pe Vladimir Andronachi. Nu mai departe de două săptămâni, adică la 14 august, acesta anunță că părăsește fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat.
Ulterior, Pavel Filip anunță că PD-ul l-a exclus din rândurile sale pe Andronachi, lansând o serie de acuzații la adresa acestuia. Nu pomenește însă nimic de motivul real care l-ar fi determinat pe Andronachi să părăsească fracțiunea.
Secretele Puterii din 21 octombrie: „Andronachi implementează un atac raider asupra Sanatoriului Moldova”
Dar Vladimir Andronachi nu renunță la schemă.
În ediția emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, din 21 octombrie, am vorbit despre încercarea lui Andronachi de a pune mâna pe Sanatoriul Moldova. Întreaga proprietate, întinsă pe o suprafață de aproape 5 hectare, are o valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.
Trec doar două zile, iar la 23 octombrie, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani), prin decizia judecătoarei Liudmila Holevițcaia, decide să-i dea câștig de cauză unei oarecare Irina Rolemskaia, intermediara lui Andronachi în schema cu consulatul. După cum spuneam mai sus, terenul pe care este amplasată clădirea este situat în imediata apropiere a Sanatoriului Moldova, și a făcut parte din întregul complex până în 2008.
Astfel, hotărârea de Guvern prin care se stopa escrocheria este anulată în instanță, iar statul, prin intermediul MAEIE și APP, este obligat să pună în aplicare trocul de pe urma căruia Republica Moldova urmează să piardă în jur de 3 milioane de euro.
Un veritabil atac raider, de felul cărora s-au realizat cu duiumul în timpul regimului Plahotniuc. Mai mult, Andronachi încearcă să determine Ministerul de Externe și Agenția Proprietăți Publice să nu facă apel la decizie, iar furtul să fie legalizat.
Cum ne aflăm în plină campanie electorală, iar atenția publică este îndreptată către alegeri, s-a sperat că acest atac raider va trece neobservat.
Este evident că instituțiile statului sunt obligate să facă apel la această decizie ilegală, iar Procuratura Generală, dacă mai e cineva acolo care își face treabă, să investigheze și să-i tragă la răspundere pe toți cei implicați. Și desigur, justiția să ia singura decizie logică – reîntoarcearea bunului în proprietatea statului.
Mai mult decât atât, mult mai valoros este restul terenului din regiune, care aparține Republicii Moldova, cele peste 4 hectare de teren aferente Sanatoriului Moldova, cu o valoare estimată la 30 de milioane de euro. Și acel teren teren se află astăzi în litigiu, în instanțele ucrainene, între Republica Moldova și o companie care l-a privatizat la un preț mult sub cel al pieței (3,5 milioane de euro), în anul 2008, când ministru al Economiei era nimeni altul decât Igor Dodon.
Pentru că și acolo, spun sursele mele, sunt la mijloc interesele lui Andronachi și a altor nume grele din politica moldovenească.
Cu detalii, cu siguranță, voi reveni.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.
Noapte buna harugin pardon stoianoglo dar tot de o mama facuti pe vreme de betie!!!