Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone (AP RM-RP) a aprobat o declarație comună care vizează parcursul european și asistența acordată în implementarea reformelor de dezvoltare a țării noastre. Declarația a fost aprobată în cadrul a celei de-a X-a Sesiuni a AP RM-RP, găzduită astăzi de Parlament.
Membrii Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone au trecut în revistă situația actuală a procesului de integrare europeană a țării noastre, precum și experiența Republicii Polone pe calea integrării europene. Astfel, Declarația comună a fost aprobată în contextul cooperării dintre Parlamentului Republicii Moldova și Sejmul și Senatul Republicii Polone, care reprezintă un instrument valoros în consolidarea relațiilor dintre cele două state.
Semnatarii documentului menționează că lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o recunoaștere importantă a faptului că țara noastră va urma reformele pe calea de aderare la UE, în pofida confruntării continue cu amestecul rusesc și impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, prin Declarația comună adoptată se salută sprijinul Republicii Polone pentru aderarea Republicii Moldova la UE și, în particular, atenția acordată priorităților Republicii Moldova pe durata președinției poloneze în Consiliul Uniunii Europene.
În document se mai menționează necesitatea susținerii continue din partea Republicii Polone și a celorlalte state membre ale UE pentru a asigura asistența financiară corespunzătoare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, inclusiv aderarea la UE și nevoile de securitate, în Cadrul financiar multianual al UE 2028 – 2034.
Cu referire la asistența oferită de Republica Polonă în implementarea reformelor de dezvoltare a Republicii Moldova, semnatarii Declarației comune menționează angajamentul pentru implementarea proiectelor poloneze de dezvoltare și de investiții în domenii prioritare pentru Republica Moldova, cum ar fi apărarea, agricultura, modernizarea sectorului de transport, digitalizarea serviciilor, ordinea publică și securitatea energetică.
Declarația comună a fost semnată de vicepreședinta Parlamentului, copreședinta AP RM-RP, Doina Gherman, și copreședintele în exercițiu al AP RM-RP, Marek Tomasz Hok. Ulterior, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă.
„Noi vă sprijinim. De la început, ne-am străduit să fim ca un indicator de drum pentru dumneavoastră. Ne bucurăm foarte mult că doriți să folosiți din experiența noastră, din lecțiile pe care noi le-am făcut deja în drumul accederii în Uniunea Europeană”, a punctat copreședintele AP RM-RP, Marek Tomasz Hok.
Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a exprimat recunoștința pentru suportul acordat țării noastre de Republica Polonă. Până în prezent, în Republica Moldova au fost implementate 264 de proiecte finanțate de partenerii poloni, iar valoarea totală a acestora depășește 15 milioane de euro. Mai mult decât atât, în ultimii doi ani și jumătate, asistența financiară s-a triplat.
„Polonia a fost și rămâne un prieten bun, un prieten de nădejde al Republicii Moldova și această Adunare Parlamentară este o ocazie bună de a vă mulțumi pentru tot sprijinul, pentru solidaritatea și pentru angajamentul continuu al Poloniei față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, apreciem nespus de mult relațiile excelente dintre țările noastre și sprijinul politic consecvent din ultimii ani, în mod special”, a accentuat Doina Gherman.
Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită pe data de 25 iulie 2011, la Chișinău. Aceasta este un organ consultativ interparlamentar, constituit pentru elaborarea punctelor de vedere comune privind problemele şi proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă și Republica Moldova.


! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.