Acasă Comunicate de presă FOTO // Avocatul Poporului despre Penitenciarul nr.18 Brăneșt: Deținuți agresați, condiții...

FOTO // Avocatul Poporului despre Penitenciarul nr.18 Brăneșt: Deținuți agresați, condiții inumane și lipsa îngrijirilor medicale

0

Peste 30 de deținuți agresori din alte sectoare de detenție a Penitenciarului nr.18 Brănești au agresat circa 60 de deținuți din grupul vulnerabil aflat în sectorul nr.10, astfel sanctionându-i că au utilizat telefoane mobile fără permisiunea liderului din grupul „blatnîi”. Despre aceasta a relatat Avocatul Poprului, care a efectuat o vizită în penitenciar, cu scopul de a monitoriza situația privind lupta împotriva torturii.

La 16 martie, angajații Oficiului Avocatului Poporului din cadrul Direcției prevenirea torturii au efectuat o vizită preventivă la Penitenciarul nr. 18 – Brănești, raionul Orhei. Vizita a avut drept scop monitorizarea situației privind asigurarea garanțiilor împotriva torturii în contextul realizării investigației inițiată de Avocatul Poporului urmare a actelor de violență față de un grup de deținuți în noaptea din 05 februarie 2021.

„Rezultatele preliminare ale vizitei și materialelor acumulate arată că, în noaptea din 05 februarie 2021 peste 30 deținuți agresori din alte sectoare de detenție (din grupul blatnâie) au aplicat lovituri cu obiecte dure asupra cca 60 deținuți din grupul vulnerabil aflat în sectorul nr.10 (deservire gospodărească) cu titlu de sancțiune pentru uzul unor telefoane mobile fără permisiunea liderului informal”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Potrivit Ombudsmanului, în urma violențelor, peste 13 deținuți s-au ales cu leziuni, unii ditre ei au avut nevoie și de intervenții chirurgicale.

„Urmare a actelor de violență premeditate (cu sau fără permisiunea angajaților, fapt ce urmează a fi stabilit de organele abilitate) peste 13 deținuți din grupul vulnerabil s-au ales cu leziuni ușoare, medii și grave (având nevoie de intervenții chirurgicale). Administrația Națională a Penitenciarelor a inițiat o anchetă pe caz, a identificat deținuții violenți și victimele separându-i în alte instituții penitenciare, cu acordarea ajutorului medical. La fel, organele de urmărire penală au inițiat cauze penale pe faptele menționate”.

Avocatul Poporului susține că actele de violență asupra deținuților vulnerabili continuă în penitenciar. Ba mai mult, acestea au devenit o normalitate.

„Cu toate acestea, echipa de vizită a constatat că actele de persecuție, hărțuire și violență față de grupul de deținuți vulnerabili continuă, fiind o „normalitate”. Influența factorului subculturii criminale este imens, iar siguranța și securitatea deținuților și angajaților fiind în pericol”.

Suplimentar, angajații Oficiului Avocatului Poporului au observat că condițiile materiale de detenție a deținuților din sectorul nr.10 sunt improprii și contrare art.3 a CoEDO.

„Pe un spațiu locativ de cca 70 m2 sunt plasate 57 persoane (60 paturi), fiind atestată supraaglomerare. Paturile din dormitor sunt de unul/două nivele acoperite cu pături/ perdele agățate de deținuți pentru a asigura intimitatea. În acest dormitor, deținuții nu dispun în deplină măsură de facilitățile utilizate zilnic de condamnați, cum ar fi spațiul de dormit, spațiul de zi, instalații sanitare, alte incomodități sau activități de ocupare a acestora, etc. Temperatura aerului în baracă era corespunzătoare anotimpului. La fel, în subsolul blocului locativ nr.10 (cazangerie) sunt plasați alți 6 deținuți (8 paturi) din grupul vulnerabil. Condițiile din spațiul improvizat pentru deținere sunt necorespunzătoare”, se mai arată în comunicatul emis de Avocatul Poporului.

Totuși, potrivit instituției, Penitenciarul nr.18 a întreprins unele acțiuni de reparație a spațiilor locative din sectorul nr.10, precum montarea geamurilor și betonarea podelei în locul tavanului din scândură. Însă, acestea sunt insuficiente comparativ cu omisiunile evidențiate.

„Rezultatele și concluziile vizitei preventive vor fi cumulate în raportul de vizită/ raportul special de investigație pe faptul actelor de violență din 05 februarie 2021. În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art.24, al.2 a Legii 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului față de persoanele private de libertate, a îmbunătățirii condițiilor de detenție și a prevenirii torturii”, a punctat Avocatul Poporului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.