Acasă Sport Fotbalul din R. Moldova, „VEDETĂ” în presa INTERNAȚIONALĂ. The Times: „Corupție, scandal...

Fotbalul din R. Moldova, „VEDETĂ” în presa INTERNAȚIONALĂ. The Times: „Corupție, scandal și meciuri TRUCATE în liga rușinii din Moldova”

0

Calificarea celor de la FC Sheriff în grupele Ligii Campionilor i-a făcut curioși pe mulți jurnaliști din străinătate să afle mai multe despre fotbalul moldovenesc și conducătorii acestuia.

Într-un material realizat de Robert O’Connor pentru publicația britanică The Times apare și o declarație în premieră făcută de fostul internațional și vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal, Ion Testemițanu.

Potrivit lui Robert O’Connor, în termeni fotbalistici, R. Moldova poate fi catalogată cea mai slabă țară din Europa. „După destrămarea URSS, în special în ultimii ani, s-a înregistrat un mare regres. Pe măsură ce națiunile emergente de pe continent – Albania, Islanda, Macedonia de Nord – s-au calificat la turneele majore, Moldova, cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, a coborât pe locul 175 în clasamentul FIFA, rămânând în spatele unor state mai mici precum Andorra, Luxemburg și Insulele Feroe. Din 2013 încoace, singurele victorii pe care le-au înregistrat moldovenii au fost în fața selecționatelor din San Marino, Andorra și Azerbaidjan. Acestea sunt rezultatele unei competiții interne care a fost măcinată din interior de o elită coruptă”, se arată în material.

Până acum doi ani, se presupunea că fenomenul corupției din fotbalul moldovenesc ar fi atins un nivel foarte înalt, dar au existat puține dovezi în acest sens. În material este citat fostul internațional moldovean, Ion Testemițanu. Acesta susține că, după ce la conducerea FMF a ajuns Leonid Oleinicenco, lucrurile s-au înrăutățit și mai mult.

„De ce l-au pus pe acest tip [Oleinicenco] în calitate de președinte? Pentru că știe să ia bani și să-i pună în buzunarele potrivite”, susține Testemițanu, care a jucat 35 de jocuri pentru Bristol City între 1998 și 2001. „Împreună au furat bani de la bugetul FMF timp de zece ani. Știu asta pentru că am investigat. Am făcut parte din FMF și lucram sub acoperire pentru poliție. Mi-au oferit protecție”, a spus acesta, citat în materialul The Times.

Sursa citată a adăugat că, la începutul acestui an, Testemițanu a fost co-semnatar al unei plângeri oficiale adresate către FIFA și UEFA de către membrii comunității fotbalistice din R. Moldova, care a rămas consternată de faptul că ar fi ascunse cheltuielile reale făcute de conducătorii FMF. „FIFA și UEFA ne-au răspuns că problemele trebuie rezolvate în interiorul țării noastre”, spune Testemițanu.

Fostul internațional a adăugat că mai multe cluburi din campionatul intern riscă să dispară, deoarece nu se investesc resurse financiare. „Am pierdut două cluburi de top în ultimii câțiva ani, deoarece echipele noastre nu primesc resurse suficiente de la FMF pentru a supraviețui”, a adăugat Testemițanu.

Autorul materialului pomenește de furtul miliardului din sistemul bancar, dar și despre „Laundromatul” rusesc, prin intermediul căruia s-au spălat peste 22 de miliarde de dolari.

De asemenea, Robert O’Connor amintește de scandalul din 2020, când angajații organelor de drept din R. Moldova, în comun cu UEFA și Europol, au constatat că mai multe meciuri din campionatul intern ar fi fost trucate. La mijloc ar fi fost câștiguri de circa 600 000 de euro, în urma unor pariuri făcute în Asia. „Jucătorilor tineri li se spunea: în prima repriză veți înscrie un gol, iar cealaltă echipă vă va permite acest lucru. În a doua repriză trebuie să-i lăsați pe adversari să înscrie trei goluri. Nu există niciun principiu sportiv în fotbalul nostru. Apoi le dau niște bani și îi filmează. Dacă jucătorul refuză să coopereze, atunci la următorul joc este amenințat că vor fi făcute publice imaginile. În așa fel tinerii jucători cedează”, conchide Testemițanu.

ziarulnational.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.