Acasă Justiţie Fost membru al CSM: CCM poate pune în discuţie şi eliberarea lui...

Fost membru al CSM: CCM poate pune în discuţie şi eliberarea lui Ţurcan din funcţia de judecător al Curții

0

Curtea Constituţională (CCM) este în drept să iniţieze o procedură disciplinară şi să pună în discuţie eliberarea lui Vladimir Ţurcan din funcţia de judecător al CCM din cauza că a încălcat Constituţia şi jurământul, Legea cu privire la Curtea Constituţională şi Codul de Jurisdicţie Constituţională. De această opinie este expertul în drept consituţional, fostul membru al CSM, Teodor Cârnaţ. În cadrul emisiunii „Punctul de Azi” de la TVR MOLDOVA el a spus că ultimele decizii ale CCM demonstrează că instituţia îşi revine la destinaţia ei de a fi garantul Constituţiei.

Totodată, Teodor Cârnaţ susţine că decizia Curţii Constituţionale de a-l demite pe Vladimir Ţurcan din funcţia de preşedinte este una tardivă.

„Nu poate să se implice nici Parlamentul, nici Guvernul, nici CSM-ul la eliberarea din funcţie a judecătorilor CCM. Aceasta rămâne la latitudinea plenului Înaltei Curţi. Dacă plenul CCM ajunge la concluzia în procesul disciplinar că Vladimir Ţurcanu a încălcat jurământul, Constituţia, el este pasibil de a fi eliberat şi din funcţia de judecător. Fiindcă el fiind în continuare în funcţia de judecător va pierde şi mai departe credibilitatea societăţii în CCM”, a spus Teodor Cârnaţ.

Totodată, expertul constituţional a amintit că atât Vladimir Ţurcanu, cât şi Domnica Manole au avut probleme de integritate la momentul numirii în funcţiile de judecători la Înalta Curte.

„Ei au fost numiţi în funcţie în baza unui târg politic între Andrei Năstase şi Igor Dodon atunci când a fost anulat acel concurs şi organizat de către Parlament”, a precizat el.

Teodor Cârnaţ a mai afirmat că Procuratura Generală ar trebui să se sesizeze şi să vadă dacă în acţiunile deputaţilor şi a preşedintelui, Guvernului, cu referire la Acordul de împrumut din partea Rusiei, nu sunt acţiuni de trădare în favoarea Federaţiei Ruse.

„Ceea ce face în prezent Dodon este o ingerinţă, un abuz de putere din partea lui. Ceea ce face în prezent Dodon a făcut şi Lucinschi în 1999 când a vândut Ucrainei cele 7,7 hectare de pământ la Palanca, CCM a spus că nu poate verifica constituţionalitatea acelui tratat cu Ucraina fiindcă Tratatul intrase în vigoare şi ca rezultat Republica Moldova a fost deposedată de 18 hectare de pământ. Igor Dodon prin acest Acord care a vrut să îl bage pe gât Republicii Moldova a dorit ca să fim vasali ai Rusiei şi pe viitori să fim şantajaţi de ei”, a spus el.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.