Acasă Interviu Fost deputat: Rușine, Parlamentul nu a avut o ședință să dezbată criza

Fost deputat: Rușine, Parlamentul nu a avut o ședință să dezbată criza

0

În sesiunea de primăvară deputații din legislativ au fost convocați în 21 de ședințe plenare. Dintre acestea, 18 au avut loc, iar trei nu s-au desfășurat din lipsă de cvorum, transmite SafeNews.md cu referire la europalibera.org.

Oficial parlamentarii sunt în concediu, ei sunt aşteptaţi să revină în septembrie, dar este posibilă convocarea unei ședințe extraordinare, la mijlocul lunii august. 

Fostul deputat Vadim Pistrinciuc, directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice critică legiuitorii pentru că nu au acordat suficient timp dezbaterilor în contextul efectelor cauzate de pandemia de coronavirus.

Europa Liberă: Ce mai poate face actualul legislativ?

Vadim Pistrinciuc: „În primul rând, actualul legislativ are o mare datorie și este de onoarea conducerii parlamentului să petreacă un număr de ședințe pline, nu doar una, de dimineață până seară, dedicate crizei în care se află Republica Moldova.

Să aibă măcar o săptămână 3-4 ședințe în care partidele de la guvernare și cele din opoziție să dezbată pas cu pas toate problemele care există în sistemul de sănătate, în economie, în agricultură, în administrația publică.”

Europa Liberă: Dar în parlament, dacă e să credem ceea ce observă cetățenii, interesele nu se suprapun, nu se pliază interesele, pentru că bănuiesc că fiecare fracțiune se pregătește pentru alegeri parlamentare anticipate. Ei nu au cum să-și concentreze eforturile pentru a rezolva aceste crize.

Noi ne scufundăm în sărăcie

Vadim Pistrinciuc: „Parlamentul nu este o cumetrie și nu este o adunare ad-hoc. Există o majoritate parlamentară, care și-a asumat actul de guvernare și există opoziție.

Această majoritate parlamentară, prin intermediul votului pe care îl are, trebuie să impună o agendă.

Este o rușine națională că Republica Moldova are un parlament care nu a avut o ședință, măcar una de o zi, să dezbată criza în care se află țara.

Au fost niște moțiuni de cenzură, au fost niște încercări ale opoziției de a impune să se discute anumite probleme.

Guvernarea, majoritate parlamentară evită prin orice metode, și o face într-o formă foarte cinică, să dezbată situația din țară, iar situația din țară este critică.

Noi ne scufundăm în sărăcie, în izolare, într-un șomaj cronic și foarte mare, care nu poate fi rezolvat prin ignorare și în parlament trebuie să se producă dezbateri pe această temă.

Oamenii… își pun întrebări legate de sărăcia din familiilor lor

Astăzi noi trebuie să ne focusăm atenția asupra a 3 probleme foarte importante. Prima este izolarea aceasta și este cum facem să diminuăm pandemia.

Situația este pur și simplu catastrofală, vom fi izolați prea mult timp și asta generează un impact enorm asupra economiei și sărăcirea familiilor.

Deja oamenii, gospodăriile își pun întrebări legate de sărăcia din familiilor lor, de locurile de muncă ale membrilor de familie, de educație.

Oamenii se tem că nu vor putea accesa servicii de sănătate și deja sunt mari probleme în acest sens.

Din cauză că sistemul este blocat cu COVID-ul, nu primesc îngrijiri de sănătate mulți oameni care suferă de boli cardiovasculare, oncologice ș.a.m.d.

Parlamentul este unicul loc și tribună unde aceste discuții trebuie să se poarte la timp.

Lasă să fie și emoțional, să fie discutate toate aspectele, fiindcă în asta și constă principiul democrației, când opoziția pune întrebări, vine cu propuneri, se contrazice, se ceartă, dar cearta trebuie să se producă pe ceea ce se întâmplă azi în țară.

Noi observăm că guvernarea și majoritate parlamentară evită discuțiile pe problemele din țară.”

Europa Liberă: Autoritățile spun că situația este sub control, chiar și dacă numărul infectărilor e în creștere, ei spun că nu se va ajunge la un colaps în sănătate, că va fi ameliorată situația și fac îndemn la cetățeni să respecte măsurile impuse.

Vadim Pistrinciuc: „Autoritățile spun același lucru deja de 4 luni de zile. Noi vedem că măsurile de stopare a pandemiei care au fost impuse nu au avut efect.

Noi avem deja 24 de mii de infectați, în comparație cu țări similare ca dimensiune și unele chiar și ca dezvoltare ca Republica Moldova și avem o diferență de 10 ori, de 13 ori mai multe cazuri.

Suntem pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de infectări, noi avem aproape 3 mii de medici care au contractat boala…”

Europa Liberă: Dar dacă situația adevărată e tăinuită, ea oricum odată și odată scoate în evidență realitățile?

Vadim Pistrinciuc: „Păi, asta este tactica aleasă de guvernare: totu-i bine, totul e sub control. Nu este sub control! Câți oameni astăzi sunt în afara unui venit stabil?

Câți și-au pierdut locurile de muncă? Câte întreprinderi au fost închise? Avem peste 900 de mii de angajați în câmpul muncii, vreo 200 de mii sunt în sectorul public, vreo 600 de mii sunt în sectorul privat, vreo 120 de mii – cei care au fost în sectorul HoReCa.

Cineva s-a așezat în turnul de fildeș și lucrurile merg pe alături

Ce putem să întreprindem? N-avem bani. De unde-i găsim? De unde tăiem banii? Bine, nu avem bani.

Alte măsuri ce întreprindem – le dăm vacanțe fiscale, le amânăm niște datorii, încercăm să reducem birocrația, să le reducem costurile de întreținere a afacerilor?

Trebuie să te gândești, nu poți să-ți bagi capul în nisip și să zici că totul este normal. Cineva s-a așezat în turnul de fildeș și lucrurile merg pe alături. Nu este OK! Bani inclusiv sunt.

Poate e nevoie și de asistență tehnică? Sunt organizații care sunt gata să ne ajute să ne optimizăm niște procese, să lansăm niște procese mai antibirocratice. Deci, ceea ce observăm noi acum este, de fapt, o izolare de clasă.

Clasa conducătoare a țării se izolează și-și creează niște scuturi, niște garduri de protecție prin intermediul justiției, își mai numește niște oameni compromiși în justiție ca în viitor să tragă de aceste pârghii și oamenii compromiși din justiție și cei care au făcut foarte multă injustiție se bucură că astăzi pot se servească interesele acestei clase.

Noi nu observăm o discuție sinceră despre sărăcie, noi nu discutăm despre ce trebuie să facem ca să scoatem țara din izolare.

Iată, eu vă dau un simplu exemplu: Republica Moldova e prinsă între două frontiere – Ucraina și România.

Câți cetățeni din Nisporeni, Ungheni, Hâncești care-s de-a lungul frontierei cu România beneficiază de așa-zisul mic trafic la frontieră?

Mulți se duc la lucru în partea cealaltă, prestează niște servicii, niște munci sau cu comerțul mic, cu niște legume.

Câți cetățeni de la hotarul de la Ștefan Vodă, de la Căușeni, Șoldănești, Soroca sunt la hotar cu Ucraina? Același lucru făceau – se ocupau cu micul comerț.

Acestea-s mii și mii de familii care astăzi nu au oportunitatea să lucreze. Iată ce înseamnă pandemia pentru situația dezastruoasă din punct de vedere economic, acestea-s mii de familii care nu au un venit garantat.”

Europa Liberă: Dacă situația rămâne critică la capitolul pandemie, ar putea să fire anulate, amânate alegerile prezidențiale? S-a făcut o aluzie…

Vadim Pistrinciuc: „Evident că teoretic acest lucru este posibil. Este mult prea iresponsabil să spunem ce o să fie peste trei luni de zile, poate să fie o situație totalmente diferită de cea de astăzi.

În Europa deja mai multe state discută despre pregătirea sistemelor sanitare de perioada rece a anului, când pe lângă COVID vor apărea și virusurile tradiționale ale perioadei reci, gripa și cum se vor cupla aceste mișcări.

S-ar putea să fie un val destul de puternic, o lovitură asupra sistemului de sănătate.

Imaginați-vă că oamenii încep a avea alte boli respiratorii, legate de bolile sezoniere și ele au să aibă un impact asupra sistemului de sănătate și încărcătura poate fi mai mare.

Evident că asta poate să influențeze, dar orice încercare de a specula în acest sens va fi dur taxată de către populație. 

Oamenii vor traduce aceste lucruri, dacă guvernul va vrea să amâne aceste alegeri, vor traduce acest lucru ca o încercare de uzurpare a puterii și o încercare de a fugi de responsabilitate politică în fața oamenilor.”

Europa Liberă: Chiar dacă deputații sunt plecați în vacanță, ei pot fi convocați și cel mai probabil la jumătatea lunii august ei vor fi invitați să vină la ședințe în plen. Dacă se revine cu o nouă moțiune de cenzură e mai cu șanse?

Vadim Pistrinciuc: „În primul rând, parlamentul se poate convoca și acum.

Două lucruri pot fi făcute. Unul: să fie discutată și dezbătută criza și găsite măsuri anticriză și al doilea este oportunitatea excelentă de a scăpa de birocrație, de a scăpa de schemele de corupție și dacă guvernarea și restul vor să facă acest lucru – lasă-i să arate acum că este timp și este dorință ș.a.m.d.

În ceea ce ține de moțiunea de cenzură, eu am văzut foarte multe decepții în opinia publică despre aceea că de ce era nevoie de moțiune de cenzură, că dacă nu erau voturi, era clar…

Sunt suficiente motive ca să fie contestată această guvernare

Eu consider că o moțiune de cenzură este un instrument al opoziției foarte eficient, publicul și societatea nu au de pierdut de la moțiunile de cenzură și i-aș încuraja pe deputații opoziției să facă moțiuni măcar o dată în două săptămâni și prin asta credeți-mă că se face presiune sănătoasă inclusiv asupra guvernării și este un proces democratic absolut normal. Uitați-vă și în România.

Asta ce înseamnă? Că vine și trebuie să-și apere guvernarea. Sunt suficiente motive ca să fie contestată această guvernare și este o procedură democratică, iar guvernarea și președinția trebuie să fie mulțumite că sunt aceste moțiuni de cenzură și nu vine moțiunea din piață sau de pe drumuri, că acolo moțiunea va fi una și de obicei voturile îs suficiente acolo.”

Europa Liberă: Igor Dodon a anunțat că deputații ar putea să fie convocați în ședință la mijloc de august, inclusiv pentru ca să aprobe constituirea comisiei pentru amendamente la Constituție. E nevoie să fie amendată Constituția?

Vadim Pistrinciuc: „Doar din perspectiva electorală a dlui Dodon, dar el are o problemă, el deja atâtea comisii a făcut: a făcut o comisie și cu miliardul la președinție; el a refăcut Consiliul Suprem de Securitate; a făcut și o comisie privind securitatea națională, o nouă politică, n-am înțeles cu ce s-a terminat; cu dezoligarhizarea a avut el niște inițiative, tot n-am înțeles. 

A ieșit așa că s-au oligarhizat cei care trebuiau să dezoligarhizeze, adică tot ei.

Deci, aceasta este pur și simplu o acțiune de divertisment prezidențial, eu nu cred că el reușește să amendeze Constituția, dar este un exercițiu destul de iresponsabil, subțirel.

Cel mai probabil este un element de campanie de-al lui care o să iasă cu niște chestiuni acolo care să-i coaguleze și mai mult nucleul politic.”

Europa Liberă: Sau cel puțin este interpretat ca preluarea modelului Putin.

Vadim Pistrinciuc: „Eu înțeleg că el dorește foarte mult să fie asemănat cu dânsul, dar îs diferite chestiile; Moldova nu este Rusia, el nu este Putin și nici nu are puterea și competențele necesare.

Sigur că el poate face multe lucruri nocive cu aceste amendamente, dar elementul acesta cu schimbarea Constituției se vrea a fi un element de campanie sau dinainte de campanie și cumva să acopere lipsa unor realizări pe parcursul ultimilor 4 ani de zile.

Probabil că vor inventa ceva acolo, niște chestiuțe, iar vor aduce în discuții neutralități, limba română neapărat el o să zică că-i moldovenească ca să-și poată strânge rândurile nucleului care-l votează, fiindcă problema este că ei au început să piardă voturi în părțile tradiționale de electorat ale lor, inclusiv la persoanele vârstnice.

El a început să piardă voturi și ei vor un pic să aprindă aceste fumigene, ca un pic să-i atragă înapoi.”

Europa Liberă: Dar sondajele îl mențin în topul politicienilor cu cea mai mare încredere.

Vadim Pistrinciuc: „Depinde ce sondaje și depinde din câți… Dacă era să fie foarte bine, credeți-mă că nu avea să vină nici cu inițiativa de modificare a Constituției, nici cu altele, se ocupa de problemele cetățenilor.

Dar noi observăm o ușoară isterie la nivelul administrației prezidențiale, observăm tot mai multe site-uri cu informații dubioase, false ș.a.m.d.

Asta denotă o isterie că nu stă bine în sondajele acestea și eu aș recomanda să nu se uite la 13 sau 19, sau 20% pe care i le dau sondajele.

Sondajele trebuie citite un pic altfel.

Din păcate, politicienii de toate tipurile se uită la ratinguri, trebuie să te uiți inclusiv la păreri, la câți sunt oamenii care consideră că lucrurile stau prost, la câți oameni nu sunt dezamăgiți, dar câți oameni urăsc această guvernare, trebuie să măsori, de exemplu, emoțiile negative care există în societate, trebuie să te uiți cum s-au schimbat prioritățile oamenilor în această perioadă, asta trebuie să te uiți foarte bine, nu trebuie să te uiți numai la rating, dar și la chestiile de antirating.

Cea mai mare provocare pentru Igor Dodon va fi dacă el prin anumite tertipuri, voturi din Transnistria câștigă cumva alegerile, va fi un vot pe larg contestat, pentru că societatea simte când el nu are ponderea necesară pentru a fi votat. 

Acum ce o să se întâmple în noiembrie, eu nu pot să vă spun, fiindcă ar fi iresponsabil, noi nu putem să știm, pot fi foarte multe cazuri, așa încât și cei care contestă amânarea să ceară.

Deci, noi nu putem ghici acum ce o să fie în noiembrie. Cel mai important e în orice decizie care o să afecteze procesul electoral și legat de pandemie nu trebuie să predomine interesele politice, dar expertiza tehnică și expertiza tehnică a specialiștilor epidemiologi trebuie să fie mult mai serioasă.”

europalibera.org

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.