Acasă Extern Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram....

Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram. Redactorul șef este de negăsit

0

Percheziţii au avut loc marţi la birourile canalului Telegram Baza, cunoscută pentru apropierea sa de structurile de forţă ruse, a anunţat redacţia, care spune că nu poate lua legătura cu redactorul său şef şi cu mai mulţi angajaţi.

Acest canal de Telegram este unul dintre cele mai urmărite în Rusia, cu peste 1,6 milioane de abonaţi. Fondat în 2019, este cunoscut pentru publicarea de informaţii exclusive obţinute graţie presupuselor sale legături cu forţele de ordine, potrivit AFP şi EFE, transmite Agerpres.

„Birourile Baza au fost percheziţionate. În cursul dimineţii, poliţia şi forţele antirevoltă au mers şi la locuinţa redactorului-şef al Baza, Gleb Trifonov, care nu mai poate fi contactat”, a indicat mediată citată pe Telegram.

Locul unde se află Trifonov este în prezent necunoscut, „nici colegii săi, nici familia sa, nici avocaţii nu au reuşit să-l contacteze sau să afle ceva despre el”, susţine redacţia Baza, citată de EFE.

„Mai târziu, poliţia a venit şi la sediul central al redacţiei Baza. Nu există în acest moment niciun fel de legătură cu angajaţii publicaţiei care se aflau în birouri în acel moment”, adaugă Baza.

Redacţia a indicat că nu cunoaşte motivul acestor percheziţii.

Comitetul rus de anchetă, principalul organism responsabil de dosarele penale majore în Rusia, a anunţat la rândul său deschiderea unei anchere pentru „abuz de putere din partea unor agenţi de poliţie” care ar fi „transmis ilegal informaţii cu acces restrâns” care au fost apoi „publicate pe unul din canalele de mesagerie Telegram”.

Totuşi, Comitetul de anchetă nu a numit canalul Telegram în cauză.

„În cadrul acestui dosar penal, au fost efectuate percheziţii în regiunile Moscova, Krasnodar şi Krasnoiarsk, precum şi în regiunea Belgorod”, a declarat Comitetul de anchetă.

Potrivit unei surse intervievate de agenţia de stat TASS, acest caz priveşte într-adevăr instituţia media Baza.

Autorităţile ruse şi-au intensificat de mai mulţi ani presiunea la adresa media independente şi străine prezente în ţară, într-un context de represalii puternice împotriva vocilor disidente după ofensiva în Ucraina, lansată de Kremlin în februarie 2022.

Numeroşi jurnalişti au fost nevoiţi să părăsească ţara pentru a-şi continua munca, în timp ce alţii au fost trimişi la închisoare, iar instituţiile media la care lucrau au fost închise.

Baza, considerat unul dintre cele mai populare canale Telegram din Rusia şi pe care unele platforme independente o leagă de structuri ale statului, publică informaţii pe care le primeşte de la utilizatori şi îi recompensează monetar.

La începutul lunii iunie, poliţia a arestat trei jurnalişti de la portalul oficial de ştiri din regiunea Ural (Ura.ru), tot într-un caz legat de publicarea unor scurgeri de informaţii provenite de la forţele de securitate ruse.

Publicaţia a relatat că percheziţiile au fost efectuate într-o formă violentă, iar poliţiştii au folosit forţa împotriva angajaţilor portalului informativ din Ural.

Forţele de securitate ar fi confiscat materiale care ar confirma faptul că media respectivă cumpăra informaţii pentru publicarea lor ulterioară, a scris TASS.

Uniunea Jurnaliştilor din Rusia, o organizaţie afiliată Kremlinului, a calificat drept „inacceptabile” aceste măsuri împotriva presei, mai notează EFE.

În 25 iunie, Ministerul rus al Justiţiei a inclus pe lista agenţilor străini revista Gorby.media, un proiect al publicaţiei Novaia Gazeta, care şi-a încetat activitatea la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina. Cei mai mulţi dintre redactorii săi au plecat în străinătate unde au lansat o nouă publicaţie, „Novaya Gazeta Europe”, iar redactorul şef al publicaţiei mamă, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a rămas în Rusia, consacrându-se noii reviste, denumite în onoarea lui Mihail Gorbaciov, „părintele perestroikăi” şi al „glasnosti-ului”. Primul număr al revistei a apărut la un an după moartea primului şi ultimului preşedinte sovietic la 30 august 2022.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.