Acasă Politic Filat, despre începerea negocierelor de integrare: ”Uniunea Europeană nu ne-a dat o...

Filat, despre începerea negocierelor de integrare: ”Uniunea Europeană nu ne-a dat o dovadă de încredere, ci o foaie de parcurs cu valoare juridică europeană”

0

Felicitările primite de la Luxemburg privind începerea negocierilor de aderare nu sunt un „cec în alb”, dar sunt în fapt condiționalități ale unui tratat, a notat ex-premierul Vlad Filat pe o rețea de socializare, adăugând totodată că „Uniunea Europeană nu ne-a dat o dovadă de încredere, ci o foaie de parcurs cu valoare juridică europeană”.

„În plan practic, după prezentarea cadrului de negociere va urma screening-ul bilateral, care poate dura 12-18 luni și care se va încheia cu o evaluare denumit raport de screening, ce va constitui baza propriu-zisă a negocierilor. Negocierile la modul direct vor demara în iarnă, atunci când Polonia va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene. Întreg procesul de negocieri este în fapt transpunerea legislației și scării de valori europene în Republica Moldova”, menționează Vlad Filat.

Potrivit fostului premier, în perioada negocierilor, țara noastră va beneficia de sprijin financiar pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între Republica Moldova și Europa. 

„Primele teme supuse screeningului și care țin de valorile fundamentale sunt reforma justiției, securitate, achiziții publice și control financiar. În această fază, dar și în negocieri, reforma justiției și crearea unui autentic stat de drept este o necesitate absolută și vizează o transformare totală a sectorului de justiție prin crearea unor instituții de drept independente și reziliente la orice fel de influență sau ingerință. Important este ca justiția să iasă din zona de instrument politic al guvernării și să nu fie doar formă fără fond pentru a bifa în fața partenerilor un aparent succes”, mai notează Vlad Filat.

Acesta a ținut să mai menționeze că drumul spre aderarea Republicii Moldova la UE nu începe acum, dar continuă.

„Ca cetățean și fost prim-ministru al Republicii Moldova văd oportunitatea pe care ne-a oferit-o Uniunea Europeană și contextul regional de securitate ca o redefinire a statului pentru următorii zeci de ani, un proces de reașezare și ieșire din teroarea istoriei, interne și externe, ce a marcat zeci de generații”, conchide Vlad Filat.

De amintit că pe data de 25 iunie s-a dat startul oficial al negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.