Se estimează că în următorii 25 de ani, degradarea solului ar putea duce la o creștere cu 30 la sută a prețurilor la alimente.
Potrivit cercetătorilor, ar fi mai multe motive ce duc la pierderea terenurilor fertile: cea mai mare problemă este eroziunea solului provocată de apă și vânt, agravată de salinizare, compactare, acidificare, etanșare și poluare chimic.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel Gherciu a participă, recent la cel de-al 14-lea Forum Global pentru Alimentaţie şi Agricultură de la Berlin.
La eveniment sunt prezenți oficiali de rang înalt din peste 80 de state, care au ca subiecte de discuții Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite în Agenda 2030, securitatea alimentară, problema degradării terenului și soluțiile de îmbunătățire a solului.
Părțile își focusează atenția asupra modului în care trebuie conjugate eforturile pentru conservarea solului și reducerea degradării acestuia, întrucât odată cu adoptarea ODD, comunitatea internațională a stabilit, de asemenea, obiectivul neutralității degradării terenurilor, urmărind ca pe viitor să fie asigurat un echilibru între procesele de pierdere și de refacere a solului.
În context, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că, aproximativ 33 la sută din întregul sol din lume este deja degradat. Experții FAO susțin că, acest lucru este alarmant, deoarece durează aproximativ 2.000 de ani pentru ca 10 centimetri de sol să se dezvolte.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.