Acasă Extern Expert: Putin folosește aprovizionarea cu gaze ca armă împotriva Europei

Expert: Putin folosește aprovizionarea cu gaze ca armă împotriva Europei

0

Criza gazelor din Europa continuă să se înrăutățească. De la sfârșitul lunii septembrie, compania de stat rusă Gazprom și-a redus livrările de gaze către Europa cu 24%. Potrivit cifrelor publicate chiar de Gazprom, volumele de livrare ale companiei prin Belarus și Polonia au scăzut cu peste 70% din 26 septembrie, iar cele prin Ucraina cu 22%, transmite SafeNews.md cu referire la b1tv.ro.

Numai prin Rusia (adică conducte precum Nord Stream 1) transferul de gaz a rămas stabil sau a crescut cu aproximativ un punct procentual.

„Prețurile la electricitate, gaz și motorină pentru încălzire au crescut de luni de zile și sunt acum la niveluri record. Nu există perspective fericite; În schimb, consumatorii trebuie să se aștepte la un val de creșteri ale prețurilor în această iarnă”, a declarat Steffen Suttner, Managing Director Energy.

„59 de furnizori de gaz au implementat sau au anunțat deja creșteri de preț. Pentru o familie de patru persoane, aceasta înseamnă o medie a costurilor suplimentare de 176 EUR pe an.”

Numai Gazprom se simte bine. Acțiunile companiei de stat au crescut cu 3,4 la sută marți până la prânz. Un purtător de cuvânt al companiei a anunțat cu entuziasm că se aștepta „o iarnă rece și înzăpezită”. O astfel de rată ar trebui, de asemenea, să crească din nou prețurile.

Kremlinul însuși a declarat în urmă cu câteva săptămâni că prețurile la gaz în Europa ar putea fi stabilizate numai dacă conducta Nord Stream 2, care în prezent nu este conformă, este pusă în funcțiune. 

Un șantaj înghețat, așa cum a titrat BILD. Ieri Gazprom a început să umple conducta cu gaz. Nu are nici o licență de funcționare din Mecklenburg-Pomerania Occidentală și nici certificarea necesară de la Agenția Federală de Rețea.

Această dezvoltare nu este o surpriză pentru securitatea irlandeză și expertul în energie Andy Scollick. 

El a declarat pentru BILD: „Mulți analiști de apărare avertizează de ani de zile că aprovizionarea cu gaze este o armă în războiul hibrid al Rusiei împotriva Europei și Occidentului. Nord Stream 2 este doar un exemplu. ”

Potrivit lui Scollick, regimul lui Putin ar beneficia de actuala criză a gazelor din Europa, nu numai sub forma unor venituri mari din afacerea cu gaze supraevaluate. 

„Răspândirea nemulțumirii sociale în rândul populației europene, afectată de costurile energetice mai mari, este o forță politică puternică pe care Rusia speră că o să destabilizeze și mai mult democrațiile noastre liberale”, avertizează expertul irlandez.

Criza gazului este subiectul summitului UE de astăzi

Disputa privind lipsa de gaz creată artificial în Europa a preocupat demult Bruxelles-ul. Când cei 27 de șefi de stat și de guvern ai UE se întâlnesc în această seară în Slovenia, pentru primul summit după pauza de vară, subiectul va fi pe ordinea de zi la cină. 

Inițial se presupunea că era vorba despre relația cu China și despre modul de a face față Afganistanului și noului val de refugiați.

Franța, Grecia, Italia și Spania dau tonul, unde prețul energiei electrice la bursă a crescut recent cu până la 425 la sută (!). Cele patru țări solicită o strategie comună a UE ca răspuns. Obiectiv: mai multă independență față de Gazprom & Co.

„Aceasta nu este o problemă pe care o putem aborda la nivel național”, a declarat ministrul spaniol al afacerilor economice, Nadia Calvino. Madridul propune crearea unei rezerve strategice de energie pentru Europa. Italia susține planul.

De asemenea, Franța dorește să intervină masiv pe piața energiei. În primăvară sunt alegeri prezidențiale. Prin urmare, președintele francez Emmanuel Macron a stabilit un plafon de stat la prețul gazului pentru această iarnă – care, în cele din urmă, este plătit de contribuabil.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.