Acasă Politic Expert: Poporul a arătat că nu e gata să meargă cu ochii...

Expert: Poporul a arătat că nu e gata să meargă cu ochii închiși în UE

0

Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în țară au respins în mare parte referendumului privind modificările constituționale referitoare la aderarea la Uniunea Europeană, a comentat avocatul Pavel Midrigan.

„Referendumul poate fi descris prin cuvintele lui Lenin: „În formă – corect, dar în conținut – o bătaie de joc”. Deși diaspora a dat un răspuns pozitiv, mulți dintre acești cetățeni au pierdut deja contactul cu Moldova, locuind și muncind în străinătate și primind pensii acolo, fiind contribuabili în acele țări”, a afirmat expertul, referindu-se la diferența de opinie între moldovenii de acasă și cei din afaceri.

Midrigan a subliniat că anumite țări, precum Statele Unite și Israel, nu permit deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii care trăiesc în străinătate, pentru a preveni influențarea votului diasporei asupra deciziilor interne.

Avocatul a declarat că poporul moldovean a demonstrat în mod clar la referendumul din 20 octombrie că nu este pregătit să se angajeze fără o evaluare critică în procesul de integrare europeană.

„Cetățenii moldoveni și-au arătat demnitatea votând nu împotriva aderării, ci ca o reacție la modul în care a fost organizat acest referendum constituțional”, a explicat Midrigan.

Din punct de vedere juridic, avocatul consideră că modificarea Constituției în contextul referendumului este incorectă.

„Noi, juriștii, respingem această metodă de schimbare a Constituției Republicii Moldova”, a concluzionat el. Această situație reflectă viziuni diferite asupra viitorului țării și subliniază discuțiile fierbinți în societatea moldovenească privind integrarea europeană.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.