Cunoscutul detectiv de artă Arthur Brand crede că există o probabilitate mare ca obiectele din tezaurul dacic furate din muzeul Drents din Assen, Olanda, să fi fost deja topite pentru aur. Potrivit detectivului olandez există un risc de 50% ca hoţii care au furat Coiful de la Coţofeneşti şi cele trei brăţări dacice să fi topit comorile pentru metalul prețios, notează NL Times, care citează ANP.
Arthur Brand a declarat în cadrul emisiunii de televiziune Eve că poliția olandeză a arestat trei suspecți „foarte repede”, așa că sunt șanse ca hoții să nu fi avut, totuși, timp să le topească, dar s-a arătat suspicios și din cauza refuzului lor de a spune poliției unde se află artefactele
„Suspecții nu spun nimic. Te-ai aștepta ca ei poate să înceapă să vorbească acum, deci există o șansă ca ele să nu mai existe”, a spus Brand.
Detectivul olandez a mărturisit că a primit „câteva ponturi” cu privire la furt. Arthur Brand nu a detaliat natura informațiilor, spunând doar că printre cei care le-au durnizat s-ar afla și niște glumeți.
Dacă comorile furate nu au fost încă topite, poliția ar trebui să le găsească destul de repede, a spus el.
„Presiunea este acum incredibil de mare”, a adăugat detectivul.
Amintim că, potrivit presei din Olanda, doi dintre cei trei suspecți arestați în cazul furtului tezaurului getic și dacic de la Muzeul Drents, au un trecut infracțional bogat. Cel puțin unul dintre aceștia pare deosebit de periculos având antecedente grave, cu tâlhării și amenințări.
Pentru găsirea obiectelor de tezaur au fost utilizate metode extreme pentru deontologia din această țară. Mai exact, suspecții au fost puși în fața unei alegeri drastice: ori spun unde se află obiectele furate, ori numele și fotografiile lor vor fi date publicității. Aceștia au refuzat, iar imaginea și numele lor au fost făcute publice.
Experiții în domeniul penal și al vieții private spun, conform Algemeen Dagblad, că este o măsură cu adevărat excepțională.
„Un coif furat justifică o astfel de măsură? Mă gândesc la asta și voi vorbi cu procurorul de caz”, declară specialiștii pentru publicația menționată.
Amintim că jaful a avut loc pe 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Au fost furate Coiful de la Cotofeşti şi trei brăţări dacice care fac parte din expoziţia Dacia – bogată în aur şi argint. Expoziția, desfășurată pentru prima dată la o asemenea scară internațională, includea bijuterii ceremoniale și obiecte religioase datând din mileniul al II-lea î.e.n.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.