Acasă Anchete jurnalistice EXCLUSIV/DOC// Interese ale conducătorilor ”INTEGRI” ai Procuraturii Generale. Alexandr Stoianoglo, între ”vorbe”...

EXCLUSIV/DOC// Interese ale conducătorilor ”INTEGRI” ai Procuraturii Generale. Alexandr Stoianoglo, între ”vorbe” și ”fapte”

1

Partea II

De la începutul carierei sale de Procuror General, Alexandr Stoianoglo s-a remarcat cu discursuri răsunătoare care „pică” la public. Mai puțin, însă, se văd faptele sale. Un exemplu în acest sens este și soarta celor 38 de dosare care, care potrivit dânsului, ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. Cazul lui David Davitean a fost unul abordat de însuși Stoianoglo, la moment însă nu se vede la orizont ca procurorul de caz al acestui dosar să fie tras la răspundere pentru acuzațiile aduse public.

Sub genericul ”cum nu trebuie de lucrat” Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a ținut să le vorbească întregului colectiv de procurori, prezent la Adunarea generală a procurorilor, despre dosarele politice, unde părțile ce au reprezentat învinuirea ar fi fost fost cei care ar fi dirijat soarta persoanelor vizate.

”Cazul lui David Davitean este și mai interesant, acesta a fost reținut și arestat pentru tentativă de omor. Accentuiez că probe în privința acestuia, pe acest dosar nu sunt. Ulterior, au fost reluate dosarele care au fost încetate încă acum 12 și respectiv 4 ani în urmă. Pe unele articole fiind expirat termenul de prescripție și condamnat, ATENȚIE!, la 13 ani de închisoare.” a declarat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, la adunarea generală a procurorilor care a avut loc pe 28 februarie, curent.

SafeNews.md menționează că apărătorii au invocat faptul că Davitean s-a aflat în arest preventiv de mai bine de 12 luni, termen limită stabilit de lege, iar unul dintre procurorii municipali și-ar fi atribuit funcția de judecător de instrucție și a dispus reluarea urmăririi penale pe numele lui Davitean, contrar prevederilor legale. 

Cel vizat este procurorul din Procuratura Municipală, Vitalii Sibov. Surse din interiorul procuraturii susțin că Sibov este finul de cununie al Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Nu se cunoaște, deocamdată care este soarta acestuia și daca au fost sau nu demonstrate acuzațiile aduse chiar de Procurorul General. Sub semnul întrebării este și dacă va fi tras la răspundere, în condițiile în care se atestă rudenia neformală a sa cu Alexandr Stoianoglo. Potrivit unui raport, Sibov se află pe lista nominală a procurorilor demisionați, începând cu 1 ianuarie 2019.

Amintim că Curtea Supremă de Justiție (CJS) a trimis la rejudecare dosarul lui David Davitean, care a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru tâlhărie. Colegiul penal lărgit al CSJ a constatat că instanța de apel a admis erori. CSJ a remarcat faptul că instanța de apel nu a dat un răspuns motivat la argumentele apărării cu privire la îndepărtarea inculpatului pe tot parcursul examinării cauzei din ședințele de judecată ale primei instanțe. De asemenea, inculpatului și apărării nu i-ar fi fost oferite informații privind acuzarea adusă.

Menționăm că dosarul lui David Davitean face parte din lista celor 38 de dosare pretins politice, care urmează să fie evaluate de către procurori.

Inițial, David Davitean a fost condamnat la 16 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat o nouă hotărâre privind condamnarea acestuia la 13 ani de închisoare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.