Membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor susțin contestația duputatului PAS, Sergiu Litvinenco adresată Curții Constituționale privind declararea neconstituțională a modificărilor Legii CSM operate de alianța PDM-PSRM. O decizie în acesta sens se arată într-un răspuns adresat Curții Constituționale, după ce ultima ultima a expediat o sesizare cu referire la controlul constituționalității unor prevederi.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, susțin motivele expuse în sesizare ca fiind neconstituționale prevederile articolului 1, punct 1 din Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art.3 alin (3) din Legea nr 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de arată în răspunsul sesizării înaintate de Curtea Constituțională.








La data de 02 noiembrie, Curtea Constituțională a expediat în adresa CSM sesizarea cu referire la controlul constituționaliții unor prevederi ale articolului 1, pct. 1 din Legea nr.193 din 20 decembre 2019 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea expunerii opiiei Plenului CSM asupra sesizării vizate.
Sesizarea a fost introdusă în ordinea de zi a ședinței Plenului CSM din 10 noiembrie 202 pentru examinare, însă în cadrul ședinței s-a constatat imposibilitatea adoptării unei hotărâri, ședința fiind nedeliberativă, așa cum 4 membri profesori nu au fost în drept să participe la examinare așa cum chestiunea îi vizează direct. Prin urmare s-a creat necesitatea de a prezenta Curții Constituționale opinia doar a membrilor-judecători ai CSM.
Amintim că la 28 octombrie, 2020, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au cerut anularea hotărârii parlamentului în privința numirii a patru magistrați din rândul profesorilor titulari de drept în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Am contestat la Curtea Constituțională legea care i-a permis lui Dodon capturarea și subjugarea Consiliului Superior al Magistraturii”, a scris Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit parlamentarului, CSM-ul ar fi „un instrument” în mâinile președintelui degrevat.
„Dacă vă aduceți aminte, în decembrie 2019, contrar avizului Comisiei de la Veneția, a fost adoptată legea urmare căreia Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM. Ce a urmat cunoaștem cu toții – CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”, a mai adăugat Litvinenco.
Este vorba despre magistrații Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.
„Mizeria de la CSM nu mai poate continua. Aceste lucruri trebuie să înceteze. Republica Moldova, oamenii acestei țări, au nevoie de un CSM și de o justiție care să facă dreptate. Și asta vom face! Dodon va pleca în șuturi la fel ca și Plahotniuc”, a conchis Litvinenco.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.