Data de 16 iulie curent, a devenit o zi în care controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a primit o nouă lovitură. Este vorba despre decizia Curții de Apel Chișinău, care a dictat câștig de cauză Comisiei Naționale a Pieței Financiare împotriva Încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani (judecător Olesea Țurcan), potrivit căreia atribuțiile organelor de conducere și pachetul majoritar (75 la sută) al „MOLDASIG” SA – gestionate de către stat (în persoana CNPF) – au fost transmise în administrare specială provizorie unor companii private.
Despre acest fapt CNPF a anunțat într-un comunicat de presă, iar portalul SafeNews.md a intrat în posesia unei copii a decizie Curții de Apel.
Reamintim că la 6 noiembrie 2020 magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, O. Țurcan a emis o decizie judecătorească prin care a fost instituită administrarea specială provizorie, compania de audit „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL fiind desemnată în calitate de organ executiv unipersonal al ”MOLDASIG” SA, respectiv, cu înlăturarea organelor de conducere statutare ale societății de asigurări în cauză. De asemenea, potrivit deciziei judecătorești menționate, compania de audit „ALTIMEEA” SRL a fost desemnată pentru exercitarea atribuțiilor Consiliului societății (în calitate de organ statutar), fiindu-i delegate în gestiune acțiunile nou-emise.
Amintim că, în noimebrie 2020, constrovesatul om de afaceri Veaceslav Platon spunea că este acționar la Moldasig, dar și că are „interesele sale”.
Analizând cele relatate de deputatul PAS Dumitru Alaiba WESNA LTD deține oficial 4,99% din acțiunile Moldasig. Or, aceasta se pliază exact pe cele relatate de Platon, de unde poate fi concluzionat că anume el este proprietarul acestei companii.
Întrebat fiind dacă el împreună cu ceilalți parteneri au acționat concertat? Platon a declarat că: „nu poate fi vorba despre acest lucru. Ceilalți investitori sunt peste hotare. Au fost cumpărate, paremi-se cu 12 mln acțiunile. Timp de 4 ani acționarii nu au primit dividente. Moldasig a fost lider, acest lider a plăcut cuiva. Pe 1 aprilie este aprobată legea cu privire la CNPF, unde era stipulat că dacă consideră că acționarii au legături între ei atunci ei sunt blocați. Asta este capcana lui Plahotniuc. După adoptarea acestei legi trebuiau să emită acțiuni noi să le vândă și să întoarcă banii oamenilor. Acest lucru nu s-a întâmplat”.
La un moment dat Platon a fost întrebat cum comentează faptul că CNPF declară că el nu a fost și nu este acționar la Moldasig? Imediat Platon a trecut la acuzații spunând că: „Aceste lucruri le spun oamenii care sunt hoți. Asta spun hoții si cei care se ocupă de corupție, asta e problema lor”.
Iar la capitolul de ce CNPF nu a văzut că el este acționar, Platon a răspuns că: „asta vorbește despre nivelul monitorizării lor”.
Anterior, Platon ar fi dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul Moldasig. Platon ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig.
În 2016, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a obligat acționarii majoritari ai Moldasig să-și vândă acțiunile în decurs de trei luni. Hotărârea a fost luată în rezultatul „comportamentului concertat al grupului de acționari, care dețin un pachet de acțiuni de 65,03%, dobândite fără avizul prealabil al CNPF, fapt ce contravine reglementărilor în vigoare”.
Pe 20 noiembrie 2020, CNPF a anunțat că preia conducerea companiei de asigurări, cu numirea temporară a unui administrator special, urmare a autosesizărilor pe neregulile ce țin de buna guvernare a companiei. Ulterior, instituția a anunțat că este împiedicată fizic să preia administrarea Moldasig, reiterând necesitatea creării unei „celule de criză” în cazul companiei.
În noiembrie 2020, judecătoarea Olesea Țurcan i-a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i fie apărat „statutul de magistrat independent”. Membrii CSM au decis însă remiterea sesizării către inspecția judiciară. Pe 25 februarie 2021, deputatul PAS Dumitru Alaiba a prezentat un răspuns al Inspecției Judiciare la sesizare acestuai, care constată că magistrata ar fi comis abateri disciplinare în dosarul MOLDASIG.
Compania de asigurări Moldasig SA a înregistrat anul trecut venituri din ргimе subscrise de 191,2milioane lei, fiind ре locul III în topul аsigurаtогilог din Republica Moldova cu о cotă de piață de 14,2%, în sсădеrе cu 0,2 р.р. față de anul рrесеdеnt.
Totodată, Moldasig a obținut un profit net de peste 12 milioane lei, după ce în 2019 a raportat pierderi de 27,4 milioane lei. Pe de altă parte, Moldasig avea profit nerepartizat al anilor precedenți în valoare de 146,2 milioane lei.
Potrivit datelor publicate de companie, în afară de cele 75% de acţiuni aflate în litigiu între CNPF şi companii afiliate lui Veaceslav Platon, 10,2% din acţiuni erau deţinute de Banca de Economii, 5% – de Calea Ferată din Moldova, iar 4,8% – de Poșta Moldovei.
Moldasig SA a fost fondată pe 27 decembrie 2002 de trei întreprinderi cu capital majoritar de stat: Banca de Economii – 51%, Calea Ferată din Moldova – 25% și Poșta Moldovei – 24%
În prezent compania are un capital social de 60 milioane lei, divizat în 600.000 de acțiuni cu valoarea nominală de 100 lei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.