Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // Epopeea numirii noului șef al IGP. Dosar penal....

EXCLUSIV // DOC // Epopeea numirii noului șef al IGP. Dosar penal. Condamnarea la 4 ani de detenție și achitarea acestuia de către CA și CSJ. Critici aduse de experți și reacția lui Podarilov

0

Fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Iurie Podarilov, cel care în iulie curent a fost achitat definitiv, de către Curtea Supremă de Justiție, într-un dosar pentru luare de mită, în care fusese condamnat la patru ani de închisoare, cu executarea pedepsei a fost numit șef al Inspectorului General al Poliției (IGP).

Decizia a stârnit și reacții negative în rândul opiniei publice. Spre exemplu expertul CRJM, Ion Guzun a declarat că numirea lui Podarilov la conducerea IGP este o ”rușine” și asta pentru că acesta ar fi fost achitat din cauza că urmărirea penală în privința lui Podarilov ar fi fost făcută cu încălcări și nu pentru că nu ar fi vinovat.

De cealaltă parte, Iurie Podarilov susține că CSJ a decis că fapta incriminată nu a fost comisă de către acesta, iar dosarul i-ar fi fost fabricat.

8 septembrie 2021, Cabinetul de miniștri din Guvernul Gavrilița adoptă o hotărâre prin care Inspectoratul General de Poliție (IGP) s-a ales cu un nou șef. Este vorba despre Iurie Podarilov, fost director adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, anterior condamnat la 4 ani de închisoare cu executarea pedepsei, dar achitat de către Curtea Supremă de Justiție care a decis că fapta incriminată, nu a fost comisă de către acesta.

Această decizie a fost criticată în spațiul public.

Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a scris pe o rețea de socializare, luni 20 septembrie, că numirea lui Iurie Podarilov în fruntea Inspectoratului General al Poliției este o „rușine”, în condițiile în care acesta a fost cercetat penal pentru corupție.

„Numirea unei persoane prinse în flagrant pentru luare de mită dar achitat pentru chestiuni de procedură este o rușine dublă – atât pentru că cei care au efectuat și exercitat urmărirea penală au făcut greșeli (nu știu dacă intenționate) de neiertat, cât și pe conducerea MAI care l-a numit în funcție.
Achitarea pentru chestiunile de procedură nu exclude fapta comisă. Bine, pentru noi, nu pentru justiție. Justiția e… o știți voi bine și la vorbă și la fapte”, a scris Guzun.

Totuși, potrivit hotărârii din iulie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis definitiv că fapta incriminată lui Iurie Podarilov – nu a fost comisă de către acesta, astfel că Podarilov nu a fost achitat pentru chestiuni de procedură.

Portalul de știri SafeNews.md a încercat să i-a legătura cu expertul CRJM, Ion Guzun pentru a afla mai multe detalii despre expunerea sa în privința deciziei emise de CSJ, acesta însă a refuzat să discute cu jurnalistul SafeNews.md, imediat ce a aflat subiectul.

– O zi bună să aveți! a declarat Guzun, încheind apelul telefonic.

Redacția SafeNews.md a luat legătura și cu proaspătul șef al IGP, Iurie Podarilov. Acesta, la rândul său declarat că dosarul i-ar fi fost fabricat și acuză despre faptul că ar fi victima unei campanii de denigrare.

Consider că investigațiile care au fost făcute în privința mea au fost falsificate totalmente, iar reținerea mea în 2017 a fost o parte a planului regimului oligarhic care a condus țara în perioada respectivă, fapt care a fost demonstrat inclusiv și de către jurnaliștii de investigații, cu mult înainte de a fi numit eu în funcția actuală și ulterior dovedit de către mine inclusiv și în instanța de justiție, a declarat Podarilov pentru SafeNews.md.

Astfel, cel care a ispășit 13 luni de închisoare în Penitenciarul nr. 13, a declarat pentru SafeNews.md că achitarea sa în acest dosar nu a fost posibilă din cauza unor greșeli procedurale, așa cum se vehiculează în spațiul public, respingând aceste acuzații.

Instanta de Apel și cea Supremă s-au expus că sunt achitat și integral reabilitat din motiv că fapta încriminată nu a fost săvârșită de către mine și nu pentru că au fost comise anumite greșeli de procedură. Consider că aceste informații sunt defăimătoare în adresa mea și au un singur scop: de a denigra imaginea deja a șefului IGP, a instituției și al MAI-ului per general. Aceste atacuri sunt cel puțin pentru mine foarte vizibile din momentul numirii mele în această funcție. În privința opiniei domnului Guzun, cred că dumnealui nu a făcut cunoștință cu decizia Curții de Apel prin care eu am fost achitat încă din septembrie 2019 și ulterior deja decizia Curții Supreme de Justiție. Deciziile sunt publice și e foarte clar expus care sunt cauzele și motivele achitării, a declarat Podarilov.

Mai mult decât atât, Iurie Podarilov susține că va face tot posibilul ca persoanele care se fac vinovate de fabricarea acestui dosar, să fie trase la răspundere.

Chiar înainte de a fi numit în funcția actuală, eu deja am acționat în conformitate cu legislația, inclusiv și pentru a recupera unele despăgubiri pricinuite ca urmare a acțiunilor ilegale ale organelor de urmărire penală, procuratură și a justiției. Toate cererile mele au fost formulate în modul în care să fie posibil tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate în trucarea materialelor cauzei penale, a precizat actualul șef al IGP.

SafeNews.md vă prezintă mai jos decizia motivă emisă de către Curtea Supremă de Justiți:

Decizia CSJ – Iurie Podarilov by SafeNews

Precizăm că Iurie Podarilov a deținut funcția de șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, instituție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP din martie 2013. 

El a fost reținut în februarie 2017,  în baza unui denunț, fiind organizat de SPIA al MAI și PCCOCS și a fost pe larg mediatizată. Timp de 13 luni, cât a fost deținut în Penitenciarul nr.13, fiind ofițer de urmărire penală, nu a avut acces la materialele cauzei penale și abia după ce a fost eliberat din arest, urmare a hotărârii Curții Supreme de Justiție, care a reîntors dosarul la rejudecare, a putut să-și construiască o apărare în baza materialelor din dosar. 

Podarilov a fost suspedat din funcție, iar în iunie 2018 a fost concediat.

În 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Centru l-a condamnat pe Iurie Podarilov, la 4 ani închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele de drept ale Republicii Moldova pe un termen de 5 ani.  Acesta a fost recunoscut atunci culpabil în comiterea infracțiunii de trafic de influență, anunța Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

În toamna anului 2019, Iurie Podarilov a fost achitat de către Curtea de Apel care a constatat că fapta de luare de mită, care i-a fost incriminată, nu a fost comisă de către acesta.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.