Acasă Justiţie EXCLUSIV // DOC // Cererea de chemare în judecată a CNFP, de...

EXCLUSIV // DOC // Cererea de chemare în judecată a CNFP, de către Moldasig – declarată inadmisibilă

0

Cererea de chemare în judecată depusă de S.A. ”Moldasig”, către Comisia Națională a Pieții Financiare, cu privire la anularea ordonanței prin intermediul căreia au fost blocate conturile bancare ale companiei de asigurări a fost declarată inadmisibilă. Decizia a fost adoptată la data de 25 noiembrie curent, de către Judecătoria Chișinău, cu sediul Rîșcani, fiind examinată în procedură de contencios administrativ.

Decizia a fost motivată de faptul că cererea de chemare în judecată împotriva Comisiei Naționale a Pieții Financiare cu privire la ordonanța actului ,a fost semnată și depusă de o persoană neîmputernicită, judecătorul conchide că cererea de chemare în judecată urmează a fi declarată inadmisibilă.

Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Situația de la Moldasig a apărut în vizorul presei după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre o decizie de judecată din 6 noiembrie – decizie care scoate CNPF din administrarea specială a Moldasig și lasă două companii să o conducă. Tot prin această decizie de judecată este înregistrat la Agenția Servicii Publice în calitate de administrator al Moldasig, Dumitru Tuliuluic. Acest lucru însă este făcut fără avizul CNPF, lucru stipulat în Legea 220 din 2007. 

Deputatul susținea că în baza acelei decizii de judecată, pe 9 noiembrie 2020, persoane mascate angajate la o companie de pază au intrat în sediul central și au înlăturat conducerea instaurată de către CNPF punând alte persoane în funcții de conducere. 

Exact peste o zi – 10 noiembrie, regulatorul emite o ordonanță prin care este blocată scoaterea banilor de la Moldasig sau tranzacționarea în vreun fel a celor 450 100 de acțiuni. 

La 14 noiembrie cele două companii care administrau Moldasig mai depun o cerere de chemare în judecată a CNPF și cer anularea acelei ordoananțe care practic a blocat și conturile bancare ale companiei de asigurări.

În 2016-2017 Procuratura Anticorupție a pornit mai multe dosare pe un caz de delapidare a Moldasig, dosarul fiind în derulare până în prezent. Astfel procurorii susțineau că în perioada iulie-decembrie 2012 un grup de persoane din cadrul Victoriabank, Moldindconbank, Moldasig Parada-Tex, Star-Trans-Grup și Prolina-Prim în baza unor înregistrări prealabile au elaborat o schemă de deposedare a companiei Moldasig de aproximativ 250 de milioane de lei – bani care ulterior au fost folosiți pentru procurarea acțiunilor Moldasig.Tot în acea perioadă regulatorul de pe piața asiguratorilor a obligat mai mulți acționari de la Moldasig să-și vândă acțiunile de la companie pentru că au acționat concertat. Deciziile au fost luate în baza informațiilor difuzate de Serviciul de Informații și Securitate.  Moldasig a figurat și în dosarul lui Veaceslav Platon, lucru pentru care acesta a și fost condamnat anterior la 12 ani de pușcărie. Însă în luna ianuarie 2020, această sentință a fost casată de magistrați iar cazul a fost expediat la reexaminare.  Potrivit datelor procurorilor din 2019 – în perioada anului 2016, Veaceslav Platon, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni a trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor persoane interpuse, a organizat sustragerea banilor de pe conturile acestor companii. Banii urmau a fi sustraşi de pe conturile unei companii din România (peste 205 milioane lei), dispunând iniţierea procedurii de separare de S.A. “Moldasig”.

Fostul candidat la funcția de Procuror General, Ștefan Gligor a postat pe pagina sa de facebook că la Moldasig se încearcă o preluare de tip raider. 

În comentarii Veaceslav Platon i-a scris lui Gligor că dacă nu știe situația îl poate suna și acesta va fi consultat.

Ulterior fiind invitat în cadrul unei emisiuni televizate, Veaceslav Platon a declarat că este acționar la Moldasig dar și că are interesele sale și anume că acționarii nu au primit „dividente în ultimii patru ani”. Mai mult Platon a trecut și la atacuri în adresa CNPF susținând că membrii regulatorului sunt hoți și corupți.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.