Președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, trebuie să-și dea demisia, iar în cazul în care nu o va face, mandatul său trebuie să fie ridicat în baza articolului 19 al Legii Curții Constituționale. De această părare este fosta ministră a Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate.
Potrivit ei, acțiunile lui Igor Dodon, care a declarat vineri că l-a sunat pe Vladimir Țurcan să discute despre decizia CC de suspendare a legii prin care Guvernul și-a angajat răspunderea, reprezintă „cel puțin exercitarea influenței necorespunzătoare”.
„Dacă ceea ce a declarat Igor Dodon este adevărat, atunci Președintele Curții Constituționale a admis două încălcări grave.
Unu, a încălcat secretul deliberărilor și al voturilor, astfel neîndeplinindu-și obligația stipulată la lit b) art. 17 din Legea privind Curtea Constituțională.
Doi, în calitatea sa de agent public, în conformitate cu Legea integrității nr. 82, urma să depună un denunț scris, în termen de 3 zile lucrătoare, Centrul Naţional Anticorupţie.
Or, ceea ce a declarat că a făcut Igor Dodon, este cel puțin exercitarea influenței necorespunzătoare, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.
„Ținând cont de cele expuse supra, consider că Președintele Curții Constituționale trebuie să-și dea demisia. În cazul in care acesta nu o face, mandatul său trebuie să fie ridicat, în baza articolului 19 al Legii Curții Constituționale.
Iar Procuratura urmează să se autosesizeze și să investigheze acțiunile lui Igor Dodon, sub aspect penal, în speță:
Articolul 303. Amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală
Articolul 328. Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu
Curtea Constituţională a Republicii Moldova, Procuratura Generala”, a mai scris fosta candidată PAS la alegerile parlamentare de la Hâncești.
Vineri, grupul parlamentar Pro Moldova a cerut Procuraturii Generale tragerea la răspunderea contravențională a președintelui Republicii Moldova pentru „imixtiunea în activitatea Curții Constituționale, utilizând din nou drept pretext, pentru abuzuri și încălcări, starea de urgență din țară”.
„Sesizarea către Procuratură a fost făcută după declarațiile Președintelui Igor Dodon, care recunoaște public că a cerut explicații Președintelui Curții Constituționale, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii nr.56 pe care Guvernul și-a asumat răspunderea”, se arată într-un comunicat Pro Moldova
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.