Pevel Latușko, un opozant din Belarus, fost ambasador al Belarusului în Polonia, a publicat o scrisoare adresată lui Igor Dodon, în care îi vorbește despre esența lui Aleksandr Lukașenko – un uzurpator și un torționar.
„La 5 mai v-ați întâlnit cu președintele autoproclamat Lukașenko, care a promis că va împărtăși experiența, pe care o considerați un exemplu. Vreau să vă povestesc Dvs. și întregii societăți ce experiență a demonstrat Lukașenko întregii lumi”, se arată în scrisoarea lui Latușko, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.
„Numărul victimelor regimului Lukașenko crește constant în fiecare zi: 372 de prizonieri politici, peste 3.000 de cazuri penale împotriva protestatarilor pașnici, peste 4.600 de cazuri de tortură documentate, peste 35.000 de persoane care au fost reținute și arestate, inclusiv aproximativ 500 de jurnaliști, 9 cazuri de omor și 0 dosare penale împotriva angajaților MAI cu privire la cazurile de omor și utilizarea violenței împotriva civililor”, scrie Latușko în scrisoarea citată Replica Media.
Șeful Comitetului Popular Anticriză și fostul ambasador al Republicii Belarus în Polonia, Pavel Latușko, a adresat o scrisoare deschisă fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în care a subliniat că sute de belaruși au fost victime ale regimului Lukașenko, enumerând și modalitățile de tortură asupra oamenilor, folosite de forțele de ordine după arestau protestatarii pașnici.
Aceasta a fost scrisă pe 6 mai, după ultima vizită neoficială în Belarus a lui Igor Dodon, în cadrul căreia fostul președinte moldovean s-a întâlnit cu Alexandr Lukașenko.
La întrevedere, Dodon l-a lăudat pe Lukașenko și a accentuat că acesta este un „exemplu” pentru felul în care a suprimat protestele izbucnite în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.
În scrisoare, fostul ambasador al Republicii Belarus în Polonia, subliniază faptul că un „astfel de „exemplu” dacă ar fi fost pus în aplicare în Moldova chiar înainte de alegerile prezidențiale, atunci orice critică a autorităților ar fi dus la răspundere penală”, iar „Igor Dodon și toți asociații lui ar fi fost recunoscuți ca teroriști sau extremiști.”
În aceeași scrisoare, Latușko prezintă tipurile de tortură la care au fost supuși protestatarii din Belarus.
„De asemenea, pentru informarea dvs., aș dori să citez „exemple” de tortură din Belarus, folosite anul trecut împotriva belarușilor: violul cu bastoane a bărbaților și femeilor, cruci bătute pe spatele oamenilor, tortura cu clor în celule, numeroase bătăi pe străzi, în clădirile poliției, în închisori, 10 ore de îngenunchere cu capul pe podea, infectarea intenționată cu COVID-19, vopsirea deținuților cu diferite culori.
Totodată, a fost dat ordin de către ministrul adjunct al MAI privind construirea unui lagăr de concentrare lângă Sluțk etc. Toate cele de mai sus sunt doar câteva exemple de tortură la care sunt supuși cetățenii din Belarus. Doriți, domnule fost președinte, o astfel de experiență pentru Moldova?”, se întreabă Latușko.
„Cred că societatea moldovenească dă același răspuns ca și belarușii – NU, nu vrem”, mai notează fostul ambasador.
Pavel Latușko este un politician și diplomat din Belarus. În perioada 6 decembrie 2002 – 31 octombrie 2008, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Polonia. Din 16 noiembrie 2012, a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în Republica Franceză, reprezentant permanent al Republicii Belarus la UNESCO.
La 20 mai 2013 a fost numit simultan ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Belarus în Regatul Spaniei și în Republica Portugheză. La 15 ianuarie 2019, a fost eliberat din funcția de ambasador.
La 19 august 2020, Latușko a devenit membru al prezidiului Consiliului de coordonare al opozantei lui Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.