Acasă Social Europarlamentar, despre situația din R. Moldova: Măsurile de relaxare sunt riscante

Europarlamentar, despre situația din R. Moldova: Măsurile de relaxare sunt riscante

0

„Măsurile de relaxare timpurie sunt riscante atât timp cât numărul de cazuri de infectare nu scade semnificativ. Relaxarea trebuie să se facă prudent, pas cu pas și în paralel cu alte măsuri de protecție”. O concluzie în acest sens a fost făcută de către europarlamentarul Siegfried Mureșan, după ce în R. Moldova a fost înregistrat un nou anti-record, transmite SafeNews.md.

În acest context, Mureșan a venit cu mai multe recomandări pentru autoritățile de la Chișinău pentru a gestiona criza pandemică.

„Parlamentul European dorește să aloce sprijin suplimentar în lupta împotriva COVID-19 și am recomandat parlamentarilor din Republica Moldova că, dacă au nevoie de sprijin suplimentar de la nivel european sau din partea statelor membre ale Uniunii Europene, să ceară acest ajutor. 

Sprijinul pe care Republica Moldova l-a primit de la începutul acestei crize din partea Uniunii Europene și a țărilor sale membre, printre care și România, a contribuit semnificativ la gestionarea evoluției pandemiei. Astfel, încurajăm Guvernul Republicii Moldova să solicite în continuare ajutor.

În același timp, am ținut să reiterez faptul că Guvernul Republicii Moldova riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. 

În luna iulie expiră termenul la care autoritățile de la Chișinău mai pot primi tranșa a doua și a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeană.

Astfel, am cerut lămuriri din partea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea condiționalităților agreate pentru accesarea acestor tranșe. 

Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde modificările trebuie să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Conform noilor prevederi legislative, membrii CSM pot fi aleși din rândul profesorilor de drept, fiind desemnați de membrii Parlamentului Republicii Moldova. 

În acest context este important ca majoritatea în CSM să fie formată de membri ai sistemului judiciar, nu de academicieni numiți politic de Parlament.

De asemenea, am cerut mai multe detalii privind consecințele care ar apărea în cazul în care Guvernul nu reușește să obțină acești bani din asistența macrofinanciară.

Noi, Uniunea Europeană, suntem un susținător puternic al parcursului european al Republicii Moldova, însă sprijinul nostru depinde de progresele pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le înregistreze, în special în domeniul justiției. 

Înregistrarea unor progrese privind reforma CSM va spori șansele Republicii Moldova de a beneficia de sprijin financiar din partea UE”, a scris eurodeputatul pe o rețea de socializare.

SafeNews.md reamintește că ieri, 11 iunie, în R. Moldova a fost testați pozitiv la COVID-19 406 de persoane, ceea ce constituie un record absolut.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.