Europa se află în fața unui nou val de creșteri ale prețurilor la gaze și energie electrică, sub presiunea scăderii rapide a rezervelor de gaze naturale și a încetării livrărilor de gaze rusești prin Ucraina.
Prețul gazelor naturale la hubul olandez TTF, după o traiectorie ascendentă în ultimele zile, a ajuns ieri la 58,540 euro/megawatt-oră, înregistrând nivelul maxim din ultimii doi ani. Analiştii prevăd o creștere semnificativă în următoarele săptămâni, deoarece Europa va trebui să reînnoiască stocurile pe baza unor livrări suplimentare de GNL.
Impactul acestei situaţii se reflectă deja în prețurile angro la energie electrică din toată Europa și cu atât mai mult din zona sensibilă a Europei de Sud-Est, care include Grecia. Miercuri, prețul mediu al unui megawatt-oră pe piața elenă a ajuns la 182,11 euro, după o creștere continuă de patru zile, majorând prețul mediu pentru primele 12 zile ale lunii februarie de la deja maximul de 135,13 euro în luna ianuarie la 141 de euro.
În Germania, Belgia și Franța prețul unui megawat-oră a ajuns la peste 154 de euro, în Italia la 172,21 euro, în Spania și Portugalia la 119,86 euro
La aceleaşi niveluri evoluează şi prețul unui megawatt-oră pe piețele din Bulgaria, Serbia și România, în timp ce în Albania și Kosovo prețurile au ajuns la 200 de euro. În Germania, Belgia și Franța prețul unui megawat-oră a ajuns la peste 154 de euro, în Italia la 172,21 euro, în Spania și Portugalia la 119,86 euro, în timp ce prețurile sunt la niveluri ridicate de 115-129 euro chiar și pe piețele tradițional ieftine din Norvegia și Suedia.
Rezervele de gaze naturale din depozitele europene se epuizează din cauza condițiilor meteorologice într-un ritm mai rapid decât în ultimele două ierni și sunt deja la 49%.
Dacă situația actuală va continua, potrivit analiștilor, cantitatea gazelor stocate va continua să scadă în februarie și martie, ajungând la circa 30%-35% din capacitate până la sfârșitul iernii – începutul lunii aprilie, față de 55%-60% cât a fost în ultimele două sezoane.
Conform reglementărilor europene, rezervele de gaze trebuie restabilite la 90% din capacitate până la 1 noiembrie. O modalitate de a le reumple, conform Swiss Axpo, este prin livrări suplimentare de GNL, în condiţiile în care prețurile observate astăzi indică o creștere semnificativă pentru următoarele săptămâni.
Contextul care se profilează face ca terminalele GNL să joace din nou rolul principal, la fel ca în perioada crizei energetice. La instalațiile de la Revithoussa din Grecia, livrările de GNL au crescut de la începutul anului, iar capacitatea stației este acoperită integral până la sfârșitul sezonului de iarnă, întrucât a crescut cererea de gaze atât pentru producerea de energie electrică, în contextul creşterii exporturilor de curent, cât și pentru exportul de gaze naturale către Bulgaria.
Criza energetică din Europa nu s-a terminat
După o lună ianuarie foarte bună, februarie a înregistrat încă din data de 2 prima livrare de GNL american la Revithoussa, cu o capacitate de un terawatt oră, în contul companiilor Motor Oil, Hron, DEPA și PPC.
O altă navă de capacitate similară cu GNL american a sosit astăzi pentru compania Metlen, iar pe 19 februarie mai soseşte o navă pentru PPC, în timp ce din Algeria urmează să sosească pe 22 a lunii o navă pentru DEPA (0,2 terawatt-oră).
În continuare pe 2 martie, va urma o livrare (1 terawatt-oră) pentru Metlen, pe 7 martie o livrare (0,2 terawatt-oră) pentru Heron Energy, pe 12 martie, o livrare (0,2 terawatt-oră) pentru DEPA, pe 28 martie o livrare (1 terawatt-oră) pentru Metlen și încă una pe 30 martie pentru DEPA (0,2 terawatt-oră).
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.