Consilierii Pentagonului avertizează asupra amenințării unui atac nuclear rusesc contra Europei. Acest lucru se arată în raportul analiștilor Rand Corporation, numit „Rutele spre escaladarea Rusiei împotriva NATO”.
Rand Corporation este un centru de cercetare american care îndeplinește comenzile guvernului SUA și Pentagonului.
Specialiștii sunt de părere că este inevitabil NATO să intervină militar în războiul dintre Ucraina și Rusia.
Așadar, Rusia ar putea fi provocată de NATO să reacționeze chiar printr-un atac nuclear. Nu este exclus ca rușii să fie primii care lovesc țările alianței și să provoace un conflict în întregul bloc comunitar, spun specialiștii.
Conform The Moscow Times, arsenalul de rachete nenucleare cu rază lungă de acțiune al armatei ruse a fost redus semnificativ în cursul operațiunilor militare împotriva Ucrainei și, odată cu acesta, posibilitatea unei lovituri convenționale împotriva NATO.
„Doctrina militară rusă permite un astfel de scenariu, iar armata a fost de mult pregătită pentru asta”, se arată în raportul Rand Corporation.
Trei scenarii pentru care Rusia ar putea intra într-un conflict cu NATO
Specialiștii sunt de părere că forțele de la Kremlin au mai multe motive să să creadă că un conflict cu NATO este inevitabil. Aceștia au identificat trei factori.
În primul rând, discursurile publice care cer ca Rusia să fie pedepsită pentru crime de război ar putea genera un astfel de conflict.
Chiar dacă guvernele occidentale rezistă presiunii, Kremlinul poate avea îndoieli că mai devreme sau mai târziu vor renunța, scrie Rand.
În al doilea rând, pot avea loc atacuri preventive ca un rspuns al Rusiei la mijloacele de atac pe care NATO le pregătește.
„Scopul atacurilor preventive ale Rusiei va fi acela de a convinge rapid NATO să nu mai întreprindă operațiuni militare”, scrie Rand.
În al treilea rând, Rusia poate considera că NATO este deja implicată în conflict, iar asta pentru că în Ucraina există deja voluntari din vest. Există și instructori din Occident, iar furnizarea de sisteme de arme moderne necesită consilieri tehnici.
De asemenea, Rusia poate considera că este vorba de „mâna Occidentului” în cazul în care în conflict ar fi implicate părți noi.
Amenințare pentru Occident
Invazia Rusiei a început în dimineața zilei de 24 februarie, când Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.
Pe 27 februarie, la doar câteva zile de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat transferul forțelor strategice într-un mod special de serviciu de luptă.
La acel moment, președintele rus a amenințat țările occidentale că vor exista consecințe fără precedent dacă acestea interferează cu planurile sale în Ucraina.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.