Conservatorul Friedrich Merz a suferit un eșec în drumul său spre cancelaria Germaniei. Liderul CDU nu a obținut majoritatea într-un vot inițial în Parlament. Liderul conservator, care ar urma să preia conducerea unei coaliții de guvernare formată din blocul său CDU/CSU și social-democrați, a obținut doar 310 voturi. Acesta nu a întrunit numărul necesar de 316 din cei 630 de parlamentari din Bundestag, chiar dacă partenerii de coaliție au împreună 328 de locuri.
Pentru a fi ales, candidatul trebuie să obțină voturile unei majorități absolute a membrilor Bundestagului, adică jumătate din numărul membrilor (630 în total) plus cel puțin un vot suplimentar. Aceasta este denumită uneori „majoritatea cancelarului”.
În cazul în care candidatul nu obține majoritatea absolută în primul tur de scrutin, are loc un al doilea tur. Nu este clar încă când anume va avea loc al doilea tur, partidele întrunindu-se în ședință pentru a decide următorii pași.
Bundestagul are apoi la dispoziție 14 zile pentru a alege un alt candidat la funcția de cancelar. Nu există o limită a numărului de tururi de scrutin posibile, deși majoritatea absolută este întotdeauna necesară (articolul 63 alineatul (3) din Legea fundamentală).
În cazul în care nici acest al doilea tur de scrutin nu produce un rezultat, procesul electoral intră într-o a treia fază, în care trebuie să aibă loc imediat o nouă alegere. Persoana care primește cel mai mare număr de voturi (majoritate relativă) este aleasă cancelar.
În cazul în care cancelarul ales obține majoritatea absolută, adică voturile majorității membrilor Bundestagului, președintele federal trebuie să numească cancelarul în termen de șapte zile de la alegeri. În cazul în care cancelarul ales obține doar o majoritate relativă, adică cele mai multe voturi, președintele federal trebuie fie să numească cancelarul în termen de șapte zile, fie să dizolve Bundestagul (articolul 63 alineatul (4) din Legea fundamentală).
Noul cancelar ar fi trebuit să fie învestit în funcție de președintele Frank-Walter Steinmeier și să depună jurământul în Bundestag (Parlamentul german).
Presiunea asupra lui Merz, șeful partidului CDU, este de a da dovadă de leadership după implozia din noiembrie anul trecut a coaliției tripartite a cancelarului SPD Olaf Scholz, aflat la conducerea partidului, care a lăsat un vid politic în inima Europei, chiar dacă aceasta se confruntă cu o multitudine de crize.
Deși Merz este un politician veteran care și-a început cariera de legislator european în anii 1980, el încă trebuie să-și dovedească abilitățile la putere, pentru că nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală.
După ce a pierdut o luptă pentru putere în fața rivalei sale de partid, Angela Merkel, în 2002, a petrecut peste un deceniu lucrând în sectorul privat înainte de a se întoarce în politica de nivel înalt.
Susținătorii lui Merz subliniază faptul că acesta a obținut un pachet fiscal istoric pentru a stimula cheltuielile pentru infrastructură și apărare chiar înainte de a prelua mandatul.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.