Acasă Extern Epidemiolog din Danemarca: Există o cale ușoară de a ieși din pandemie

Epidemiolog din Danemarca: Există o cale ușoară de a ieși din pandemie

0

Danemarca a anunțat, pe 11 septembrie, că a ridicat toate restricțiile anti-COVID, după ce aproximativ 80% din întreaga populație a fost vaccinată. Într-un interviu amplu acordat ziarului elvețian Blick, epidemioloaga Lone Sorensen, profesoară la Universitatea din Roskilde și membru al Academiei Regale Daneze de Științe, spune că doar ritmul susținut al vaccinării a făcut posibilă renunțarea la toate constrângerile cauzate de pandemia de coronavirus.

Fără măști sanitare, fără certificat de vaccinare! Planeta așteaptă cu nerăbdare sfârșitul pandemiei și se uită cu invidie la Danemarca, unde toate măsurile anti-Covid au fost ridicate. Cum au făcut-o nordicii? Răspunde Lone Simonsen, unul dintre epidemiologii cu reponsabilități în trasarea politicilor sanitare în pandemie.

Aproape toată populația peste 50 de ani a fost imunizată

„Ridicarea tuturor măsurilor a fost posibilă deoarece 75% din populație este vaccinată. 96% dintre cei peste 50 de ani sunt vaccinați complet. Acest lucru este esențial: vor mai exista infecții, dar cu o astfel de protecție pentru cei vulnerabili, cu greu vor mai avea cazuri grave și spitalizări”, explică Soresen. 

Epidemioloaga insistă că secretul succesului e rata de vaccinare foarte mare: „Am avut un control bun asupra procesului de infecție, cu relativ puține decese și spitalizări”.

354.393 de cazuri de Covid s-au înregistrat în Danemarca, de la începutul pandemiei. Au fost raportate 2.625 de decese. 325 de cazuri noi erau anunțat sâmbătă, 18 septembrie și trei pacienți au decedat. 25 de persoane erau internate la ATI.

Cum a ajuns vaccinarea „mai bună” decât testarea

Potrivit profesoarei Sorensen, „10% dintre danezi erau testați zilnic prin teste de masă. Și testele au fost adesea secvențiate. Testarea a fost necesară pentru certificatul de acces la diferite evenimente, instituit din aprilie și eliminat pe 11 septembrie. 

Acest certificat de testare a reprezentat un stimulent imens pentru vaccinare. După vaccinare, și eu eram foarte fericită că am scăpat și nu trebuie să mă mai testez de două ori pe săptămână”.

De la 1 septembrie, cluburile de noapte au fost redeschise, au fost înlăturate limitările privind adunările publice şi nu a mai fost obligatorie prezentarea certificatului pentru a sta în interiorul restaurantelor, pentru a participa la evenimente sportive, pentru a merge la sala de sport sau la coafor.

Ea susține că un element-cheie a fost și faptul că nu s-a pronunțat niciodată ideea vaccinării obligatorii. „A fost, întotdeauna, o dezbatere sănătoasă despre vaccinare și măsurile de igienă”.

Lone Sorensen: Guvernul a acționat în consecință și a furnizat întotdeauna informații foarte clare. Drept urmare, aproape toți danezii sunt acum epidemiologi amatori!

„Oamenii au un nivel ridicat de încredere în deciziile guvernului”

Spre deosebire de situația din alte țări, „danezii au, un nivel ridicat de încredere în guvernul lor. Ne îngrijim unii pe alții, plătim impozitele, respectăm deciziile luate de autorități, care fac totul pentru a ne proteja și acționează în consecință. Acest lucru ajută foarte mult”.

Lone Sorensen: Din cauza reacțiilor adverse după administrarea vaccinului AstraZeneca, autoritatea sanitară a oprit utilizarea acestuia după o evaluare amănunțită, contrar recomandării UE. Pentru mulți a fost clar: se folosesc doar cele mai sigure vaccinuri. Astfel de decizii sunt de înțeles și de încredere.

„Nu mai avem nevoie de certificat grație ratei ridicate de vaccinare, în special în rândul celor vulnerabili”, repetă epidemiologul scandinav. Departamentul de sănătate danez speră că, până la sfârșitul anului, 90% din populația totală va fi vaccinată.

„Există o cale ușoară de a ieși din pandemie, fără decese suplimentare, fără spitale supraîncărcate. Cu cât sunt mai mulți sunt oameni vaccinați, cu atât mai bine”, conchide Lone Sorensen.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.