Acasă Social Elevii din opt localități din Moldova vor susține repetat un examen

Elevii din opt localități din Moldova vor susține repetat un examen

0

Elevii din opt gimnazii din țară, dintre care șase din nordul țării, vor susține repetat un examen, după ce Ministerul Educației și Cercetării a identificat că, în timpul acestuia, copiilor le-au fost oferite răspunsurile la test. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că directorii instituțiilor vizate riscă demiterea din funcție, iar asistenții la examen riscă același lucru. Elevii vizați vor trebui să susțină repetat examenul de clasa a noua în cadrul sesiunii suplimentare, transmite SafeNews.md cu referire la tvn.md.

„Am avut scurgeri de examene, din timpul examenului, poze cu examenul, poze cu rezolvările de la examen publicate pe grupuri de Telegram, noi monitorizăm aceste grupuri, ca să fie clar pentru toată lumea. Directorii riscă demiterea din funcție, asistenții la examen riscă inclusiv demiterea din funcție. În cazul elevilor, testele care au fost identificate, aceștia vor trebui să susțină repetat examenul de clasa a noua în cadrul sesiunii suplimentare”, a declarat Perciun.

În raionul Florești au fost identificate patru gimnazii. Directoarea de la școala din satul Putinești a refuzat să vorbească cu jurnaliștii, însă localnicii au spus că elevii singuri trebuiau să scrie acest examen.

„Ei clar că nu trebuie fraudate, nu trebuie de copiat, trebuie cunoștința perfectă să fie apreciată. Lasă să-l dea. Ce, e greu de a da un examen pentru un copil cu mintea perfectă, proaspăt acum? Ce e greu de a da un examen? Am dat și mai multe, așa că nu, nu, trebuie de dat cu cunoștința”, a spus un localnic.

O altă instituție vizată din raionul Florești este gimnaziul din Prajila. Oamenii de aici consideră că, în ziua de azi, copiii sunt atrași de gadgeturi, iar învățătura e pe plan secund. 

„Nu ar trebui să fie așa ceva, ar trebui omul ca să facă…, să dea examenul cu succes cu mintea lui, asta e. Fiecare copil trebuie să învețe cu puterea lui. Nu-s capabili de ce? De atâta că mama și tata sunt plecați undeva și stau toți cu telefoane, cu iPhone numai în mână și atât. El știe de telefon, el nu știe să învețe lecțiile”, a spus o femeie.

Președintele raionului Florești susține că încă nu a văzut probele, dar persoanele care se vor găsi vinovate vor fi sancționate.

„Cazuri concrete, cu probe încă nu avem. Eu am dat indicații ca să se ocupe de asta, nu avem nicio probă și Comisia Națională va lua măsuri și care vor fi vinovați o să fie trași la răspundere”, a declarat președintele raionului Florești, Vasile Tîltu.

Gimnaziile vizate în ancheta ministerului sunt din localitățile Putinești, Prajila, Ștefănești, Trifănești din raionul Florești, Hâjdieni din raionul Glodeni, Jevreni din raionul Criuleni, Cârnățenii Noi din Căușeni și un gimnaziu din Cupcini, raionul Edineț.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.