Acasă Politic Durleșteanu: Este riscul ca cei deștepți să se distanțeze de cei buni

Durleșteanu: Este riscul ca cei deștepți să se distanțeze de cei buni

0

„Avem un scrutin în care riscăm ca oamenii deștepți să se distanțeze de oamenii buni, pentru că simt jocul, fariseismul și ipocrizia”, scrie Mariana Durleșteanu pe o rețea de socializare. Astfel, fiind prima pe lista Partidului Legii și Dreptății la alegerile parlamentare, condus de generalul Alexei, Mariana Durleșteanu este dezmăgită de „regulile de joc” din scrutinul parlamentar.

„Am intrat în această competiție politică, după norme și acte legislative adopte de Parlamentul dizolvat. Un parlament cu multe întrebări la capitolul „Integritate”, dar care, grație votului popular  s-a  bucurat de legitimitate.
Aș avea câteva întrebări față de deputații din partidele de centru – dreapta și adepți ai modernizării politice a Republicii Moldova.
1.De ce ați menținut pragul electoral de 5%, care este unul  exagerat pentru realitatea politică moldovenească. Acest prag este un obstacol el în calea democratizării societății si susținerii schimbării calitative a clasei politice. Georgia nu a ezitat să accepte un prag electoral de 1%. Am impresia că deputații din actualul Parlament, cel dizolvat, s-au crezut longevi  în acest for. Dar, scrutinul di 11 iulie fa vi un test dur pentru mulți dintre ei.
2. Deși au fost tentative sporadice, nu s-a muncit pe ideea votului electronic, care ar fi fost un mare atu pentru cei din diaspora. Acum, însă, unii actori politici fac PR politic banal pe seama acestor concetățeni. La conceptul autohton „turism politic” cu referire la traseismul politic din Legislativ, ar trebui să mai  lansăm în circuit un concept nou „turism electoral”.
Următorul Parlament trebuie să reducă pragul electoral și să stimuleze promovarea forțelor noi în loja puterii legislative. 
Și încă un subiect pe care vreau să-l sensibilizez.
Problema de derută a electoratului nostru constă în faptul că este mai puțin sau foarte puțin percepută deosebirea esențială dintre scrutinul prezidențial de cel parlamentar.
Dacă în prezidențiale se alege omul, nu echipa, atunci în parlamentare se alege echipa, nu omul! De asta sondajele care reflectă credibilitatea liderilor politici, în acest interval de timp, au un scop strict de a manipula opinia publică.
Se face tot posibilul ca voturile să fie distribuite între doi jucători politici – blocul Socialiștilor și Comuniștilor și PAS, ceea
ce ar putea diminua interesul simpatizanților celorlalte partide de a ieși la vot. Uneori, cred că și casele de sondaje fac înțelegeri de cartier.  
Desigur, 53 de partide, care puteau participa în scrutin, este exagerat de mult, dar nici de a alege între două formațiuni Republica Moldova nu este pregătită.
Noi înădușim din fașă procesele naturale ale unei democrații autentice. Pe lângă faptul că și pragul electoral de 5 % este unul ridicat pentru sistemul nostru politic. Dar, cu ziceam, nici unul dintre partidele parlamentare nu s-a „împiedicat” de acest subiect. Nici presa nu a sesizat momentul, dacă nu le-a „șoptit” politicul”, a conchis politiciana.
Partidul Legii și Dreptății a anunţat că se lansează în campania electorală cu o echipă modestă, care nu intenționează să „umble din sat în sat cu cerşitul” sau să spele averi dobândite ilicit, prezentându-le ca donații pentru partid. 
Programul electoral al formaţiunii presupune ordine şi disciplină în toate domeniile.
Odată ajunşi în Parlament, membrii partidului spun că vor începe cu pornirea motoarelor în economia naţională. 
Concomitent, aceştia îşi propun rezolvarea problema corupției, din cauza căreia, în opinia lor, Republica Moldova nu poate atrage investiții, dar și să se dezvolte economic și social.
Partidul a intrat în campania electorală cu sloganul: „Restartăm Moldova!”, cu o echipă selectată „după calitate nu cantitate”, formată din 56 de candidați.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.