Acasă Extern După Brexit, Scoția cere alt referendum: „Dacă independența merge pentru Danemarca, Austria...

După Brexit, Scoția cere alt referendum: „Dacă independența merge pentru Danemarca, Austria și Irlanda, o să meargă și pentru Scoția”

0

Prim-ministra Scoției, Nicola Sturgeon, a cerut, luni, un nou referendum pentru independența țării pe care o conduce dar și cooperarea Londrei în vederea organizării acestuia, scrie Politico.

Guvernul Scoției, condus de Partidul Național Scoțian, un partid pro-independență și pro-european, a cerut oficialilor să reînceapă munca pentru pregătirea unui nou referendum. Lui SNP i se alătură un alt partid pro-independență, Verzii scoțieni. Formațiunile scoțiene susțin că noul referendum ar trebui să aibă loc până în 2023.

Guvernul central de la Londra, însă, se opune organizării unui nou referendum, după ce Scoția a votat pentru rămânerea în Regatul Unit în 2014, deși secretarul pentru Scoția, Alister Jack, a declarat anterior, că un nou referendum ar putea fi aprobat, dacă 60% dintre scoțieni și-l doresc.

Nicola Sturgeon este de părere însă că Brexitul, împotriva căruia au votat 62% dintre scoţieni, a schimbat datele problemei. Luni, ea a denunţat impactul ieșirii UK din UE, care a dus la „o creştere a costurilor pentru producători, penurii la anumite alimente şi lipsă de mână de lucru în numeroase sectoare din cauza combinaţiei între pandemie şi o politică de imigraţie profund ostilă”.

Nicola Sturgeon doreşte ca Scoţia să se poată alătura Uniunii Europene ca stat independent.

La conferința anuală a SNP, Sturgeon a profitat de ocazie pentru a enumera argumentele sale pro-independență și pentru organizarea referendumului, încercând în același timp să distanțeze guvernul de la Edinburgh de „guvernul conservator de la Westminster, fericit cu obsesia sa pentru Brexit”.

„Pentru țări de dimensiunile Scoției independența funcționează.

Funcționează pentru Danemarca, Irlanda, Austria, Norvegia și Finlanda și pentru multe altele. Acestea sunt țări de diferite resurse și economii, însă independența funcționează pentru toate”, a spus Sturgeon.

SNP a aprobat o moțiune pentru redactarea unui proiect de referendum ce urmează să fie prezentat parlamentului scoțian, dominat de formațiuni pro-independență. Dacă legislativul îl va aproba, guvernul scoțian trebuie să organizeze referendumul.

Cheia rămâne, însă la Londra, care poate bloca inițiativa. În acest caz, autoritățile scoțiene vor să cheme guvernul central în instanță. Puterea judecătorească ar urma apoi să decidă dacă Edinburgh-ul are puterea de a organiza un referendum ale căror rezultate să fie obligatorii, fără acordul guvernului de la Londra.

„În acest spirit îmi doresc cooperarea și sper că guvernele UK și scoțian să poată ajunge la o înțelegere, ca în 2014, pentru a permite ca voința democratică a poporului scoțian să fie respectată. Democrația va prevala”, a spus Sturgeon, indicând că guvernul de la Edinburgh se va angaja într-o luptă la tribunal dacă va fi cazul.

Guvernul de la Londra consideră, însă, că problema independenței Scoției „a fost închisă pentru o generație” după referendumul din 2014. Boris Johnson și-a arătat în mai multe rânduri opoziția față de un nou referendum.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.