Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a prezentat pe 22 iulie un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va extinde mobilizarea sezonieră a Rusiei la recrutarea pe tot parcursul anului, relatează Kyiv Independent.
„Proiectul de lege propune modificarea abordării privind recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar și stabilește că recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar se efectuează pe parcursul anului calendaristic (de la 1 ianuarie la 31 decembrie) pe baza unui decret al președintelui Federației Ruse”, se arată în nota explicativă a proiectului de lege.
Rusia a suferit pierderi enorme în războiul împotriva Ucrainei, ceea ce a determinat Moscova să recurgă la recrutarea cetățenilor pentru a lupta în război și să îi atragă pe alții, inclusiv luptători străini, cu stimulente precum cetățenia rusă.
În prezent, Rusia recrutează cetățenii săi în două valuri pe an, primăvara și toamna.
Cu toate acestea, chiar dacă proiectul de lege permite o mobilizare continuă, majoritatea celor mobilizați vor continua să fie repartizați în două perioade principale: aprilie–iulie și octombrie–decembrie.
„Este de asemenea propusă trimiterea cetățenilor în locurile de serviciu militar pe baza decretelor președintelui Federației Ruse”, se menționează în document.
Proiectul de lege a fost semnat și promovat de președintele Comitetului pentru Apărare din Duma, Andrei Kartapolov, și de adjunctul sau, Andrei Krasov. Potrivit presei independente din Rusia, implicarea acestora sugerează că Ministerul Apărării susține inițiativa, ceea ce o face foarte probabil să fie adoptată.
Sesiunile de primăvară ale Dumei ruse se încheie pe 23 iulie, iar proiectul de lege ar urma să fie adoptat în toamna acestui an și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026, potrivit presei.
Rusia a pierdut 1.045.220 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.