Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandr Slusari, a dezvăluit într-o postare pe Facebook că schema de livrare a gazelor naturale prin intermediul rutei Dubai – Ungaria – Moldova Gaz – Transnistria va continua și după data de 1 martie.
Totul se face în mare secret. Nimeni nu vrea să explice detalii cu achitări, proveniența banilor și unde merge gazul, în situația cănd locuitorii din Transnistria stau în semi-frig și fără apă caldă. Nu a fost publicat nici un contract, măcar fără cifre, scrie Slusari pe pagina sa de facebook.
Livrările zilnice de gaz în Transnistria pentru martie sunt estimate la între 3 și 3,2 milioane de m^3, iar se anunță și reluarea industriei locale, cu tarife simbolice pentru consumatori. Totuși, există temeri că societatea începe să dezvăluie adevărata natură a acestei scheme acceptate de guvern.
Dar cred că degrabă societatea noastră treptat o să afle paradigma acestei scheme obscure, acceptate de guvernul nostru. Cred că peste căteva zile vom cunoaște prețul la gaz, livrat în Transnistria în februarie. Va fi mare șoc pentru mai mulți. Probabil atunci vom discuta și despre otcaturi. Posibil vom vedea deja umbra lui Abramovici. Sunt convins că mai devreme sau mai tărziu procurorii vor avea întrebări la mai mulți oameni din Chișinău, inclusiv actualii și foști demnitari de stat, a conchis Slusari.
Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Transnistria, primea de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune, însă Tiraspolul l-a refuzat.
Compania maghiară MET Gas and Energy Marketing AG, cu sediul central în Elveția, a reluat livrarea gazelor naturale în Transnistria începând de vineri, 14 februarie. Livrările au loc în cadrul unui acord pe termen scurt, care vizează consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Metanul este achiziționat din 50 de milioane de dolari oferit de Moscova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.