Acasă Justiţie DREPTATE pentru un PROCUROR: Amnistiat și cu licență de avocat

DREPTATE pentru un PROCUROR: Amnistiat și cu licență de avocat

0

Un procuror care a fost condamnat în instanță în temeiul a două articole din Codul Penal, a reușit să scape de pedeapsă, fiind amnistiat. Mai mult, fiind privat de dreptul de a ocupa funcția de procuror pentru o perioadă de cinci ani din cauza condamnării, acesta a putut să-și păstreze licența de avocat, tot datorită amnistiei, transmite SafeNews.md cu referire la bizlaw.md.

Potrivit materialelor care au ajuns pe masa Comisiei pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, în aprilie 2017, acuzatorul a fost condamnat la 4 ani de închisoare în baza art. 329, alin. 2, lit. a (neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către o persoană publică a obligațiilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconștiincioase față de ele, acțiuni care au provocat decesul unei persoane) și art. 360 alin. 1 (luarea și tăinuirea documentelor, aparținând instituțiilor, indiferent de forma juridică de organizare, dacă această faptă a fost săvârșită din motive josnice) din Cod Penal.

Procurorul a fost însă eliberat de executarea pedepsei  sub formă de închisoare în legătură cu adoptarea legii nr. 210  din 29 iulie 2016 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXV-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, pe motiv de ”manifestare a căinței active și regretului”. 

În temeiul legii menționate, acuzatorul a fost eliberat de executarea pedepsei cu închisoarea, dar a fost menținută pedeapsa complementară – privarea de dreptul a deține funcția de procuror pe un termen de 5 ani.

În legătură cu această condamnare, la începutul lunii noiembrie 2020, Comisia pentru Etică și Disciplină a UAM a decis să retragă licența de avocat pe care o deținea procurorul. La scurt timp, acesta a depus o cerere prealabilă împotriva deciziei Comisiei, solicitând anularea acesteia.

Acuzatorul a invocat prevederile art. 107 și 111 din Codul penal , menționând că aplicarea amnistiei atrage după sine stingerea antecedentelor penale și anulează toate decăderile din drepturi.

De asemenea, procurorul a invocat și încălcarea de către Comisie a mai multor proceduri administrative.

Examinând cererea prealabilă, Comisia a decis, la sfârșitul lunii mai, să o admită și să-și anuleze decizia anterioară de retragere a licenței, menționând că avocatul nu se consideră condamnat deoarece în privința lui a fost aplicată liberarea de pedeapsă penală. Respectiv, retragerea licenței de avocat în temeiul condamnării nu putea fi aplicată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.