Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Moldova este interesată să încheie contracte pe termen lung în domeniul gazelor. El a făcut această declaraţie într-un interviu acordat portalului azer „Trend” în legătură cu viitoarea reuniune a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de Gaze (SGC), care va avea loc la Baku pe 4 aprilie.
Potrivit lui, până nu demult Moldova era foarte dependentă de unica sursă de aprovizionare cu gaze – contractul cu Gazprom.
„Odată cu finalizarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău şi integrarea noastră în ENTSOG (European Network of Transmission System Operators for Gas – o asociaţie a operatorilor europeni de sisteme de transport de gaze), Moldova şi-a recăpătat independenţa energetică şi continuă să exploreze noi surse de aprovizionare şi rute de tranzit”, a declarat Recean.
Recean a menţionat că „Moldova nu mai este un stat vulnerabil din punct de vedere energetic sau predispus la şantaj”.
„Intenţionăm să menţinem această stabilitate. Moldova rămâne deschisă pentru a discuta noi parteneriate energetice şi acorduri de aprovizionare pe termen lung care sunt în conformitate cu strategia noastră de securitate energetică. „Moldova este foarte interesată să încheie contracte pe termen lung cu Azerbaidjanul în domeniul gazelor, ca parte a strategiei noastre de a asigura aprovizionarea fiabilă şi neîntreruptă cu gaze a cetăţenilor. Explorăm oportunităţi de a asigura volume stabile prin intermediul companiei noastre de stat de furnizare a gazelor SA Energocom, în conformitate cu strategia mai largă de diversificare energetică a Moldovei”, a declarat Dorin Recean.
El a precizat că, datorită apartenenţei sale la iniţiativa privind reţeaua de transport de gaze din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC), „Moldova este astăzi un participant activ la arhitectura regională de securitate energetică şi o ţară-cheie de tranzit în cadrul coridorului sudic de gaze şi al coridorului transbalcanic”. De asemenea, prim-ministrul a subliniat că „Moldova sprijină ferm extinderea Coridorului Sudic de Gaze şi rolul acestuia în consolidarea securităţii energetice a Europei”.
„Moldova urmăreşte consolidarea independenţei sale energetice prin extinderea legăturilor cu rutele alternative de aprovizionare, inclusiv prin parteneriate realizate în cadrul SGC”, a conchis Dorin Recean.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.