Acasă Extern Donald Trump, criticat după ce s-a autoproclamat rege

Donald Trump, criticat după ce s-a autoproclamat rege

0

Președintele Donald Trump a provocat un val de critici după ce s-a autoproclamat „rege” într-o postare pe rețelele de socializare, ca reacție la decizia administrației sale de a anula programul de taxare a traficului din New York.

Donald Trump a publicat miercuri un mesaj triumfalist pe platforma sa, Truth Social: „Taxa de decongestionare a traficului a murit. Manhattanul și întregul New York sunt salvate. TRĂIASCĂ REGELE!”, scrie observatornews.ro.

Reacțiile critice nu au întârziat să apară, mai ales după ce Casa Albă a distribuit ulterior postarea pe conturile sale oficiale de pe X, Facebook și Instagram, alături de o imagine generată cu ajutorul inteligenței artificiale, în care Trump apare purtând o coroană. Imaginea imită coperta revistei Time.

Ce este „congestion pricing” și de ce a fost anulată măsura

Congestion pricing (taxa congestionării) este o măsură prin care șoferii sunt obligați să plătească o taxă pentru a circula în anumite zone aglomerate ale marilor orașe, în special în intervalele orare de vârf. Scopul acestei politici este reducerea traficului și a poluării, încurajând utilizarea transportului public.

New York a implementat recent un astfel de sistem în Manhattan, dar administrația Trump a decis să îl anuleze, ceea ce l-a determinat pe președinte SUA să reacționeze exuberant pe rețelele de socializare.

Politicienii din New York critică „comportamentul autoritar” al lui Trump

Postarea lui Trump a fost întâmpinată cu un val de critici din partea politicienilor democrați din New York. Guvernatoarea statului, Kathy Hochul, a subliniat că: „Suntem o națiune condusă de legi, nu de regi. Transportul public este vital pentru New York și esențial pentru viitorul nostru economic – un lucru pe care orice newyorkez, inclusiv președintele Trump, ar trebui să-l știe foarte bine.”

Hochul a anunțat, de asemenea, că Autoritatea Metropolitană de Transport (MTA) va contesta în instanță decizia administrației Trump, argumentând că măsura introdusă la începutul anului a contribuit semnificativ la fluidizarea traficului.

În același timp, alți politicieni democrați au reluat acuzaţiile că Trump ar fi intervenit în justiție pentru a opri ancheta federală împotriva primarului democrat al New York-ului, Eric Adams, într-un dosar de corupție.

Culisele bătăliei politice din New York

Consiliul municipal al New York-ului a cerut luni demisia primarului Eric Adams, acuzându-l că s-a apropiat prea mult de administrația Trump în problema imigrației și că ar fi beneficiat de o intervenție politică pentru a scăpa de acuzațiile de corupție. Aripa progresistă îl acuză pe Eric Adams că face concesii noii administrații republicane în privința imigrației, New York-ul fiind considerat un oraș-refugiu pentru migranți. 

Săptămâna trecută, primarul a declarat că este dispus să colaboreze cu administrația Trump în procesul de expulzare a migranților. Această declarație a stârnit furie în rândul politicienilor locali și al activiștilor pentru drepturile omului, care îl acuză pe Adams că face concesii periculoase în fața noii administrații republicane.

În plus, pe 11 februarie, Departamentul de Justiție al SUA le-a ordonat procurorilor federali să renunțe la acuzaţiile la adresa lui Eric Adams într-un caz de corupție și finanțare ilegală a campaniei electorale. Primarul fusese investigat pentru legături suspecte cu Turcia și pentru presupuse beneficii financiare obținute ilegal.

Adams, un politician din aripa conservatoare a Partidului Democrat, a pledat nevinovat și a sugerat că problemele sale legale au fost cauzate de dezacordurile sale cu fostul președinte Joe Biden în privința imigrației. Tototdată a refuzat să demisioneze. 

În ultimele zile, patru dintre adjuncții săi cei mai influenți și-au dat demisia, adâncind și mai mult criza politică din primărie. „Aceste demisii sunt rezultatul acțiunilor și deciziilor primarului, care au dus la luni de instabilitate și pun în pericol suveranitatea orașului, amenințat acum de haos”, a declarat Adrienne Adams, președinta Consiliului municipal al New York-ului. „Eric Adams trebuie să pună interesele orașului și ale locuitorilor săi pe primul loc, să se retragă și să demisioneze”, a adăugat aceasta.

Într-un mesaj adresat echipei lor și consultat de The New York Times, doi dintre adjuncții demisionari au explicat: „Evenimentele extraordinare din ultimele săptămâni ne-au determinat să luăm decizia dificilă de a ne retrage din funcție, pentru a rămâne fideli jurămintelor depuse în fața newyorkezilor și familiilor noastre.”

Justiția contestă presiunile administrației Trump

Eric Adams refuză să demisioneze, dar acuzațiile la adresa sa sunt din ce în ce mai grave, în timp ce administrația Trump este acuzată că a influențat ancheta. 

Cel puțin șapte procurori federali din New York și Washington au demisionat în ultimele zile, în semn de protest față de presiunile exercitate de Ministerul Justiției pentru a clasa cazul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.