Acasă Justiţie Domnica Manole: Țurcan a fost demis de la conducerea CCM din cauza...

Domnica Manole: Țurcan a fost demis de la conducerea CCM din cauza discuțiilor telefonice cu Dodon

0

Motivul care a stat la baza deciziei de a-l demite pe fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a fost discuția sa telefonică cu Igor Dodon. Precizările au fost făcute de actuala președintă a CCM, Domnica Manole, care a adăugat că o asemenea atitudine „nu putea rămâne fără reacție”, întrucât a știrbit autoritatea Înaltei Curți.

Discuția dintre cei doi demnitari de stat, care a pus la îndoială independența Curții Constituționale și a judecătorilor săi, dar și a sensibilizat opinia publică, nu a putut să rămână fără reacție din partea judecătorilor Curții Constituționale. Ca efect al acestor reacții, au fost adoptate cele două hotărâri ale Curții, prin care fostului președinte i s-a acordat vot de neîncredere și a fost ales un nou președinte”, a declarat Manole.

În acest context, noua președintă a Înaltei Curți a venit cu un mesaj pentru cei care se află la conducerea R.Moldova, dar și pentru alți politicieni, în care le cere să nu mai admită ingerințe în activitatea Curții Constituționale.

Din această nouă funcție, vin să asigur societatea și autoritățile publice că Curtea Constituțională își exercită atribuțiile de garantare a supremației Constituției și nu tolerează intervenții în activitatea sa. Cu această ocazie, fac apel către persoanele din conducerea statului, a autorităților publice, a partidelor politice, să refuze la intențiile nobile de a telefona, de a recomanda soluții sau de a se informa din prima sursă. Acest gen de convorbiri sunt de natură să știrbească autoritatea Curții Constituționale și judecătorilor. (…) Vreau să menționez că și mai periculoase pentru statul de drept, pentru supremația Constituției sunt îndoielile, critica publică de către persoanele cu funcție de înaltă demnitate publică a actelor emise de CC, deoarece le insuflă oamenilor neîncredere în Constituție, neîncredere în stat, în viitor”.

Totodată, Manole a precizat că singura metodă de comunicare admisă între judecători și conducătorii altor autorități publice este prin intermediul actelor emise de Curtea Constituțională.

Amintim că, ieri, fostul deputat socialist, Vladimir Țurcan, a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale, după ce majoritatea judecătorilor au votat pentru acordarea votului de neîncredere. Postul va fi ocupat, în următorii 3 ani, de Domnica Manole.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.