La data de 5 mai, Judecătoria Bălți, sediul Central, a pronunțat sentința în privința a doi procurori, unul din cadrul Procuraturii raionului Drochia, căruia i-au fost incriminate infracțiunile de conducere a unui mijloc de transport în stare de ebrietate și amestec în înfăptuirea justiției, iar celălalt, din cadrul Procuraturii Nisporeni, pentru amestec în înfăptuirea justiției.
Instanța l-a recunoscut pe primul vinovat de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, însă a dispus liberarea acestuia de pedeapsa penală, întrucât a intervenit termenul de prescripție. Același inculpat a fost recunoscut vinovat și pentru amestec în înfăptuirea justiției, fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 37 500 de lei. Aceeași pedeapsă i-a fost aplicată și celui de-al doilea procuror. Ambii au fost privați de dreptul de a exercita funcția de procuror pentru o perioadă de 2 ani.
Potrivit probelor administrate de Procuratura Anticorupție, în seara zilei de 11 decembrie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii Drochia, fiind în stare de ebrietate, ar fi provocat un accident rutier în orașul Nisporeni, conducând autoturismul personal.
La fața locului, acesta a s-ar fi eschivat de la testarea cu aparatul alcooltest și ar fi părăsit locul accidentului, fiind ulterior identificat de polițiști. Pentru a evita tragerea la răspundere penală, a fost implicat procurorului-adjunct al Procuraturii Nisporeni pentru a interveni întru înlocuirea probei biologice de sânge colectată. Ultimul l-ar fi contactat pe un medic din cadrul Spitalului Raional Nisporeni, în vederea înlocuirii probei biologice de sânge cu una prelevată de la o persoană care nu consumase alcool.
Probele astfel obținute au fost transmise spre examinare toxicologică, fiind prezentate ca aparținând conducătorului auto implicat în accident. Investigațiile ulterioare au confirmat falsificarea acestora.
Pe parcursul procesului, inculpații au negat comiterea faptelor, însă instanța, analizând probele administrate, a stabilit vinovăția acestora. De asemenea, instanța i-a informat că, în cazul neplății amenzii în termen de 30 de zile de la pronunțarea sentinței, aceasta va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii, aplicându-se o lună de detenție pentru fiecare 100 de unități convenționale neachitate, respectiv câte 7,5 luni pentru fiecare inculpat.
Sentința nu este definitivă, aceasta poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.
Anterior a fost condamnat și medicul din cadrul Spitalului Raional Nisporeni, acesta recunoscându-şi în totalitate vinovăția.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.