Acasă Economic Doi miliardari bulgari, printre concurenţii pentru Portul Giurgiulești

Doi miliardari bulgari, printre concurenţii pentru Portul Giurgiulești

0

O companie din Bulgaria ce operează două terminale din Portul Burgas din sudul Bulgariei și care face parte din imperiul miliardarilor Kiril Domuschiev și Georgi Domuschiev, ar fi principalul competitor cu Guvernul României pentru Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Cel puțin aceasta rezultă din Memorandumul prin care Guvernul României a constituit o echipă pentru iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) „în vederea achiziţionării de către statul român, a acţiunilor integrale deţinute, prin Danube Logistics SRL, de către BERD, la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”, scrie Mold-street.com.

Guvernul României în competiţie cu doi miliardari bulgari

„Guvernul întreprinde acest demers și având în vedere intenția companiei MBF Port Burgas din Republica Bulgaria de a achiziționa un pachet de acțiuni Danube Logistics SRL deținute de către BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova, cu scopul de a investi în portul Giurgiulești”, relevă documentul.

MBF Port Burgas operează două terminale din Portul Burgas și face parte din Navigation Maritime Bulgare, cea mai mare companie de transport maritim din această ţară.

Navibulgar a fost privatizată în 2008 de frații Kiril Domuschiev și Georgi Petrov Domuschiev, apropiați ai fostului premier Boyko Borisov.

Cei doi miliardari au fondat în 2003 conglomeratul Advance Properties, care are investiții în domeniul farmaceutic, media, sport, imobiliare, precum și în transportul maritim și al operațiunilor portuare. Advance Properties susţine că ar deține investiții în 107 filiale și patru companii asociate situate în 26 de țări. 

Forbes estimează că Kirill și fratele său mai mic, Georgi, au fiecare avere de câte 2,2 miliarde de dolari, fiind astfel cei mai bogaţi bulgari.

Afacerile lor se extind din Bulgaria până în SUA, iar principalul activ este  Huvepharma (deţinut printr-o firmă dintr-un paradis fiscal), unul dintre cei mai mari producători mondiali de preparate farmaceutice pentru animale cu fabrici în SUA şi Bulgaria.

„Abramovici de Bulgaria”

Frații Domuschievi sunt puțin cunoscuți de cea mai mare parte a lumii, dar sunt bine cunoscuți în Bulgaria. Ei dețin şi cea mai de succes echipă de fotbal din ultimele decenii din țară – „Ludogorets” din Razgrad, care a eliminat campioana R. Moldova – Petrocub Hânceşti din cupele europene.

Cel mai cunoscut dintre cei doi fraţi, Kiril Domuschiev, este considerat sponsorul clubului Ludogorets din Razgrad, fiind supranumit acolo şi „Abramovici de Bulgaria”.

Ei au controlat, de asemenea, cea mai mare rețea media din țară, Nova TV, înainte de a o vinde în ianuarie 2021 pentru 340 de milioane de dolari.

De notat că potrivit unui raport privind libertatea presei în Bulgaria din iulie 2021, pregătit de Centrul pentru Pluralismul Media și Libertatea Presei al Uniunii Europene, frații Domuschievi au concediat peste 60 de jurnaliști și angajați de la Nova TV în timp ce dețineau compania, sub pretextul reducerii costurilor, și au fost înlocuiți cu reporterii proguvernamentali de la canalul de știri Channel 3, pe care Domuschievi l-a cumpărat în octombrie 2020 de la oligarhul pro-guvernamental și fostul deputat Delyan Peevski pentru o sumă nedezvăluită.

De menționat că MBF Port Burgas şi proprietarii acestuia nu au comentat deocamdată informaţiile privind intenţia de a cumpăra operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Activele sunt sub sechestru

BERD susţine că dorește să găsească un cumpărător de renume pentru port.

„Adesea suntem abordați de diverși cumpărători interesați, dar în acest moment suntem concentrați să lucrăm cu Guvernul R. Moldova pentru a deschide calea unui proces de vânzare transparent”, menţionează reprezentanții BERD.

De notat că asupra activelor care formează capitalul social al Danube Logistics, operatorul PILG, încă în 2022, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 milioane lei.

În plus există și sechestru pe 100% din cota din capitalul Danube Logistics SRL, impus de un executor judecătoresc în cadrul unui dosar civil.

Anul trecut, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, a susţinut că până la soluţionarea litigiului (dintre BERD, Danube Logistics şi Bemol Retail) nu poate fi vorba de vânzarea Portului Internațional Liber Giurgiulești de către BERD.

În plus, eventuala tranzacţie nu poate fi realizată fără aprobarea prealabilă în scris a Guvernului Republicii Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.