Acasă Social Doi membri de la conducerea Moldovagaz, din partea Moscovei, pe lista sancțiunilor...

Doi membri de la conducerea Moldovagaz, din partea Moscovei, pe lista sancțiunilor internaționale

0

Președintele Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, Vitali Markelov, numit de Gazprom, și un alt membru al consiliului, Serghei Kuzneț, au fost sancționați de SUA, Ucraina, Canada și Regatul Unit.

Deși partea moldovenească este la curent cu această situație și le achită salariile, reprezentanții săi susțin că nu au instrumente legale pentru a interveni în procesul de schimbare a membrilor Consiliului, scrie ipn.md.

Între februarie și aprilie 2023, Vitalii Markelov și Serghei Kuzneț au fost incluși pe listele de sancțiuni ale Regatului Unit, Statelor Unite, Canadei și Ucrainei. În urma acestor sancțiuni, li s-a interzis accesul pe teritoriul acestor țări, iar toate activele pe care le dețin în jurisdicțiile respective au fost înghețate. Măsurile fac parte dintr-o serie de sancțiuni internaționale impuse persoanelor și entităților considerate a sprijini sau beneficia de pe urma regimului de la Kremlin.

Markelov și Kuzneț sunt considerați „persoane implicate” conform Regulamentului britanic privind sancțiunile împotriva Rusiei, deoarece au fost și sunt implicați în „obținerea de beneficii sau sprijinirea Guvernului Rusiei prin activitatea lor într-un sector de importanță strategică”.

Serviciul de presă al „Moldovagaz” a declarat că nu poate comenta situația și nici să răspundă la întrebările transmise de Agenția de presă IPN, invocând „date personale confidențiale”.

Nici Vadim Ceban, care conduce compania din 2019, nu a dorit să comenteze faptul că doi membri ai Consiliului de Observatori sunt supuși sancțiunilor internaționale.

Directorul Agenției Proprietăți Publice (deține 35,33% din acțiunile „Moldovagaz”), Roman Cojuhari, a declarat pentru IPN că instituția a fost informată despre această situație și a „întreprins demersurile cuvenite, inclusiv către Gazprom și Moldovagaz”.

Cu toate acestea, Cojuhari a subliniat că există o procedură specifică pentru numirea membrilor Consiliului de Observatori, pe care APP nu o poate modifica.

„Remunerarea membrilor din Consiliul de Observatori este suportată de întreprinderea în cadrul căreia activează aceștia. În cazul de față, Moldovagaz este cea care le plătește salariile”, a explicat Cojuhari.

Șeful APP a reiterat că a întreprins „măsurile necesare”, însă competențele îi sunt limitate, deoarece modificarea componenței Consiliului de Observatori nu intră în atribuțiile agenției. Aceasta poate fi realizată doar de către Adunarea Generală a Acționarilor, unde Gazprom este un acționar majoritar.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.