Acasă Politic Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

Dodon, tentat să-și deseneze „victoria” după modelul Lukașenko?

0

În timp ce Putin și Dodon îl felicitau pe Lukașenko, la Minsk poliția bătea, gaza și aresta protestatarii ieșiți pe străzi, cu zecile de mii, pentru a denunța fraudarea masivă a alegerilor.

Igor Dodon este unul dintre puținii șefi de state care l-au felicitat pe Alexandr Lukașenko cu ocazia pretinsei victorii la alegerile prezidențiale din Belarus. Mesajul postat de Dodon pe Facebook nu apare însă nici pe site-ul Președinției de la Chișinău, nici pe cel al Președinției belaruse, unde au apărut toate mesajele de felicitare primite de Lukașenko.

Dodon a pus Moldova în lista țărilor care l-au felicitat pe dictator

Președintele moldovean l-a felicitat pe Lukașenko imediat după președintele rus Vladimir Putin, utilizând sintagma „din numele poporului moldovenesc”. Aceasta a înfuriat o bună parte a societății, care și-a vărsat nemulțumirea față de șeful statului pe rețelele de socializare. În timp ce Putin și Dodon îl felicitau pe Lukașenko, la Minsk poliția bătea, gaza și aresta protestatarii ieșiți pe străzi, cu zecile de mii, pentru a denunța fraudarea masivă a alegerilor.

Mai mulți lideri de opinie de la Chișinău au sesizat pregătirea terenului pentru fraudarea „din oficiu” a alegerilor prezidențiale din noiembrie, din Moldova, în favoarea actualului președinte pro-rus, iar principalul lider al opoziției pro-europene, Maia Sandu, l-a avertizat pe Dodon că orice tentativă de a frauda scrutinul „se va termina prost” pentru el: „Alegeri libere și corecte cu Guvernul actual nu pot fi. Este clar că Ion Chicu e pus acolo (în funcția de premier) ca să-i organizeze alegerile lui Dodon așa cum îi place lui Dodon. Vedem suficiente încercări de a modifica Codul electoral în sensul favorizării lui Dodon. Vedem PSRM-iști care merg la primari și le promit bani pentru un anumit număr de voturi. Noi știm că ei au metode prin care să fraudeze și o să încerce. Doar că este periculos pentru Igor Dodon. Asta vreau să-i spun: Să nu se creadă în situația lui Plahotniuc, când oamenii erau înspăimântați de acel regim. Oamenii s-au eliberat de frică și încercările lui de a frauda alegerile se vor termina prost pentru el.”

Întrebată dacă are în vedere eventuale proteste, Maia Sandu a răspuns: „Inclusiv proteste! O să-l scoatem din Președinție așa cum o să merite, dacă o să încerce să fraudeze. El trebuie să fie conștient de acest risc. Dodon este un fricos și înțelege că protestele sunt periculoase pentru el”, a menționat liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

După modelul Lukașenko, Dodon și-ar putea forța „victoria” din primul tur

Unii analiști politici de la Chișinău cred că Igor Dodon ar putea fi tentat să profite de dezbinarea dreptei pro-europene și să-și forțeze victoria din primul tur, după „modelul Lukașenko” în Belarus, deoarece, într-un eventual tur doi, nu ar avea nicio șansă. Maia Sandu crede însă că „nu există niciun risc” ca Dodon să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie din primul tur: „Igor Dodon se rostogolește la vale ca roșia care s-a rupt de pe curpen în situația în care acest guvern este atât de slab, iar oamenii și-au dat seama că Dodon este și corupt, și mincinos, și incompetent”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni TV.

Potrivit ei, în Belarus se întâmplă acum lucruri dramatice: „Din cauza unui om care nu mai vrea să plece de la putere, este pusă în pericol sănătatea și viața a mii de oameni din toată țara, care vor să le fie respectată alegerea. Acești oameni luptă cu o mașinărie dură, construită timp de decenii, care folosește forța brută împotriva lor. Sperăm ca dreptatea și libertatea să învingă în Belarus. Ținem pumnii pentru oamenii de acolo și suntem cu sufletul alături de ei”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Igor Munteanu: Prin gestul său, Dodon și-a demonstrat preferința pentru fraude și represiune

„Deși regimul Lukașenko vrea să se laude cu un scor copleșitor (80,23%) pentru a rămâne la putere, publicul continuă să fiarbă nemulțumit de alegerile truncate”, susține vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu. El a salutat declarațiile miniștrilor de externe ai Suediei, Germaniei, Lituaniei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, care au calificat alegerile din Belarus ca fiind „nedemocratice” și au reconfirmat susținerea acestor state europene pentru aspirațiile de libertate, exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv în cadrul unor alegeri democratice, pentru cetățenii belaruși. „Sunt convins că Republica Moldova ar fi trebuit să se alinieze poziției comune a UE, formulate la 10 august de către vicepreședintele UE, Josep Borrel, și Comisarul UE pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, pe subiectul alegerilor din Belarus. Condamn cu fermitate graba slugarnică cu care președintele Igor Dodon, susținut de coaliția PSRM-PD de la Chișinău, l-a felicitat pe dictatorul Lukașenko, imediat după alegeri, demonstrându-și în mod clar preferința pentru fraude, ilegalități și represiune, sancționate de lumea civilizată, ilustrând cinismul și nihilismul arătat de această guvernare a lui Dodon față de valorile democratice”, a comentat Igor Munteanu, ex-ambasador al Moldovei la Washington.

Fostul ministru de externe al Republicii Moldova (din guvernul condus de Maia Sandu), Nicu Popescu, i-a cerut actualului șef al diplomației moldovene, Oleg Țulea, să se alieze la poziția UE față de abuzurile lui Alexandr Lukașenko. „Criza din Belarus are repercusiuni și asupra Moldovei. Criza de la Minsk deja s-a transformat și într-o altă bilă neagră, eurasiatică, pentru politica externă a Moldovei. În timp ce în UE sunt condamnate violențele din Belarus și nu sunt recunoscute alegerile, președintele Igor Dodon s-a grăbit să fie unul dintre puținii lideri din lume care l-au felicitat pe Lukașenko. Este evident că acest gest denotă atât dezechilibrul extrem din politica externă a țării, cât și încă o lovitură aplicată relațiilor noastre cu Uniunea Europeană, relații aflate și așa în pană”, susține Nicu Popescu.

Deutsche Welle

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.