Igor Dodon îi oferă o lecție de jurisprudență deputatului PSRM, președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, care a solicitat anterior opinia Comisiei Electorale Centrale privind posibilitatea aplicării noilor prevederi ale Codului Electoral, în cazul în care acestea vor fi votate în perioada următoare în Parlament, pentru actualul scrutin prezidențial din 1 noiembrie 2020.
Potrivit liderului informal al Partidului Socialiștilor, acest lucru este imposibil și va crea posibilitatea de contestare a alegerilor.
Și Comisia Electorală Centrală i-a atras atenția deputatului că în cazul în care se dorea aplicarea noilor prevederi ale Codului Electoral pentru alegerile din 1 noiembrie, acestea trebuiau adoptate cu mult timp înainte campaniei, „pentru a acorda suficient timp pentru părțile interesate să se familiarizeze cu noile dispoziții și să facă pregătirile necesare pentru respectarea lor”.
Amintim că Bolea a adresat o scrisoare în adresa CEC prin care a solicitat opinia Comisiei cu privire la aplicarea noilor prevederi ale Codului Electoral, în cazul în care acestea vor fi adoptate în timpul apropiat, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Solicitarea vine ca urmare a prezentării recomandărilor Comisiei de la Veneția.
De precizat că Parlamentul a amânat acum câteva luni modificarea Codului Electoral până la obținerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneția. Atunci, mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că în urma adoptării modificărilor propuse, observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără a avea dreptul de a prezenta rapoarte.
Chiar și șeful Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, a declarat atunci că mai multe propuneri din actualul proiect de lege nu corespund recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE.
Recent, Comisia de la Veneția a venit cu un șir de recomandări asupra proiectului de lege nr. 263 pentru modificarea Codului electoral. În special, Comisia vine cu recomandări ce vizează dreptul la libera exprimare, și anume discursul de ură și incitarea la discriminare.
Aceste subiecte urmează să fie incluse în proiect în conformitate cu legislația internațională privind drepturile fundamentale ale omului și dreptul constituțional.
La fel, proiectul trebuie să prevadă mecanisme eficiente de prevenire a utilizării necorespunzătoare a resurselor administrative. O altă recomandare a Comisiei de la Veneția ține de oferirea pentru observatori a accesului la toate etapele procesului electoral. Comisia cere introducerea unor sancțiuni față de observatorii electorali și mass-media care nu respectă principiile proporționalității și egalității.
Menționăm că nu este prima dată când Dodon reacționează la inițiativele propuse de socialistul Bolea. Anterior, șeful statului a certat mai mulți deputați PSRM care au propus interzicerea „secerei și ciocanului”.
De menționat că autorii acelui proiect au fost Vasile Bolea, Nichita Țurcan, Gaik Vartanean și Vitalii Evtodiev.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.