Acasă Extern Documentul intern al Air India după cel mai grav accident aviatic din...

Documentul intern al Air India după cel mai grav accident aviatic din ultimul deceniu. Ce le-a transmis compania aeriană angajaților după ancheta preliminară

0

Ancheta privind prăbușirea avionului Boeing 787-8 „Dreamliner” de luna trecută în orașul Ahmedabad este „departe de a fi încheiată”, a subliniat directorul general al Air India, Campbell Wilson, într-o notă internă transmisă luni angajaților, acesta adăugând că compania aeriană este deschisă unor investigații suplimentare și avertizând împotriva „concluziilor premature”, relatează Reuters.

Nota obținută de agenția Reuters a fost transmisă de Wilson angajaților după ce un raport preliminar publicat sâmbătă a indicat existența unor confuzii în cabina de pilotaj cu puțin timp înainte ca avionul companiei să se prăbușească și să provoace moartea a 260 de persoane luna trecută.

Potrivit raportului, comutatoarele de oprire a alimentării cu combustibil a motoarelor s-au declanșat aproape simultan, lăsând motoarele fără carburant.

Avionul Boeing 787-8 „Dreamliner”, cu destinația Londra, decolase din orașul indian Ahmedabad și a început să piardă tracțiune și altitudine la scurt timp după decolare, conform raportului publicat de anchetatorii indieni ai accidentelor aviatice, despre cel mai grav dezastru aviatic din ultimul deceniu la nivel mondial.

Nota internă transmisă de Wilson a mai subliniat că raportul preliminar nu a identificat nicio defecțiune mecanică sau de întreținere și că toate operațiunile de mentenanță necesare fuseseră efectuate.

Ultima conversație dintre piloții Air India

Întrerupătoarele în cauză ar trebui acționate doar la sol, la pornirea sau oprirea motoarelor, și sunt proiectate să nu poată fi acționate accidental, potrivit experților.

Ultima conversație dintre piloți, consemnată în raport, indică o stare de confuzie în cabină. Când unul dintre piloți l-a întrebat pe celălalt de ce a întrerupt combustibilul, acesta a răspuns că nu a făcut-o.

La scurt timp a fost lansat un apel de urgență, însă avionul nu a mai avut timp să-și recapete puterea înainte de prăbușire.

Căpitanul Amit Singh, fondator al organizației Safety Matters Foundation, o organizație dedicată siguranței aviației, a declarat pentru Sky News că această conversație sugerează că oprirea motoarelor a fost neintenționată, dar raportul preliminar nu stabilește cauza clară: dacă a fost o eroare umană, o defecțiune mecanică sau electronică.

Posibilă problemă cunoscută cu sistemul de comutatoare al avioanelor Boeing 787

Singh a explicat că Boeing 787 folosește mecanisme cu arc pentru a preveni mișcarea accidentală a acestor comutatoare. Însă, un buletin anterior al Administrației Federale de Aviație din SUA (FAA) avertiza că unele aeronave ar putea avea aceste mecanisme montate incorect, făcându-le vulnerabile la vibrații sau atingeri involuntare.

Expertul Terry Tozner a declarat pentru Sky News că decolarea a fost normală, dar imediat după desprinderea de la sol, cele două comutatoare au fost mutate în poziția „oprit”, aproape simultan. Totuși, nu s-a confirmat dacă sistemele de blocare funcționau corect pe acel avion.

„Dar nimeni nu a spus cu claritate dacă mecanismele de blocare au funcționat corect sau nu pe această aeronavă. Așadar, putem doar presupune că acestea funcționau normal”, a precizat expertul.

În India, raportul a fost criticat pentru că pune accent pe eroarea piloților, fără suficiente dovezi, și ignoră posibilitatea unei defecțiuni tehnice. În acest context, Ministerul Aviației Civile, prin ministrul Ram Mohan Naidu, a cerut reținere: „Avem cei mai buni piloți și echipaje din lume. Să nu tragem concluzii pripite. Să așteptăm raportul final.”

Raportul final este așteptat să ajungă în cel mult un an de la producerea tragediei, potrivit procedurilor.

Cei doi piloți aveau împreună peste 19.000 de ore de zbor, dintre care peste 9.000 pe Boeing 787. Verificările de întreținere ale aeronavei erau la zi, fără urme de contaminare a combustibilului sau coliziune cu păsări.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.