Oamenii nu conștientizează că natura necesită ajutor chiar din partea celui mai puternic poluator al mediului, chiar de la ei. Or, apa, solul și aerul are drept sursă de poluare activitatea umană.
Societatea trebuie să devină conștientă și să înceapă protejarea mediului de la sine, iar autoritățile trebuie să instituie reguli mai stricte și sancțiuni mai dure pentru cei care poluează. De această părere este doctorul habilitat în științe biologice, Elena Zubcov, președintă a asociației ECOTOX, transmite SafeNews.md.
Într-o conferință de presă la IPN, președinta ECOTOX, Elena Zubcov, alături de reprezentanții altor asociații, a prezentat rezultatele proiectului CRoCuS (Cleaner Rivers – Cleaner Seas), care s-a axat inclusiv pe activități de conștientizare a necesității de a proteja mediul înconjurător.
În cadrul acestuia, implementatorii au demonstrat în practică ce măsuri pot fi luate pentru a evita poluarea, chiar și cu puține resurse financiare.
În opinia sa, copiilor de mici trebuie să li se explice că nu este voie să arunci deșeuri în stradă.
Doctorul habilitat spune că este nevoie de muncit asupra mentalității oamenilor. Un exemplu, sunt pâraiele care în multe localități au devenit gunoiști.
Or, populația a rămas cu percepția că primăvara o să vină apa cu un debit mai mare și o să ducă aceste deșeuri.
„Dar unde să le ducă? În râul Nistru, iar apoi pe masa voastră”, spune Elena Zubcov.
Potrivit ei, asociația obștească ECOTOX a fost creată încă în anul 1998.
În componența sa se regăsesc oameni de știință care se ocupă de cercetare și inovare în ceea ce ține de substanțele toxice, poluarea mediului înconjurător, starea ecosistemelor acvatice, valorificarea lor durabilă, monitorizarea lor.
„Am creat organizația aceasta pentru ca să salvăm viața oamenilor. Ca oamenii să cunoască despre calitatea apei pe care o bem, despre produsele pe care le consumăm.
De-a lungul timpului am realizat un șir de proiecte despre poluarea ecosistemelor acvatice, protejarea lor, calitatea peștelui, păstrarea ecosistemelor etc.
Activitățile planificate se axează în primul rând pe reutilizarea, descompunerea substanțelor organice de proveniență naturală – lucruri pe care le poate face orice om la el în curte”, a mai spus Elena Zubcov.
Ea a precizat că este nevoie de o mai mare responsabilizare, din partea autorităților și a fiecărui membru al societății.
De asemenea, legea trebuie să fie funcțională și pentru agenții economici.
De exemplu, producătorii de apă, să fie obligați să aibă și tehnologii de prelucrare a plasticului.
„Au produs o mie de sticle – o mie de sticle să fie obligați să le strângă, și tot o mie să prelucreze. Am avut activități în cadrul proiectului cu implicarea localnicilor.
Unii dintre ei nu văd o problemă să îngroape o sticlă de plastic, crezând că scapă de acest deșeu, dar fără să-și dea seama că poluează solul. Avem nevoie de niște reglementări mai stricte”, a mai spus Elena Zubcov.
Proiectul a fost implementat de Fundația Earth Forever din Bulgaria, Asociația obștească WiSDOM și asociația obștească Ecotox din Moldova, Mama-86 Nova Kahovka din Ucraina și Primăria Oancea din România.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2014-2020.
Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.