Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, nestingherit de nimeni, a părăsit ieri R.Moldova. Acesta ar fi decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Londra. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris ieri pe pagina sa de Facebook că acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie. De altă parte, într-un comunicat al PG se menționează că „nu există un dosar care ar necesita aplicarea de măsuri preventive”. Asta chiar dacă, verișoara lui Platon, Marina Marohina, inculpată în același dosar cu ultimul, la cererea procurorilor a primit măsură preventivă de nepărăsire a localității, însă pe care nu a dat doi bani și șters putina din nou din R.Moldova, la Londra.
Veaceslav Platon, care în luna iulie curent, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, după ce procurorul PCCOCS, Elena Ceruță, a renunțat la toate învinuirile aduse în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare, ieri a părăsit liber teritoriul R.Moldova. Asta deși numele lui Platon este vizat în cel puțin trei cauze penale investigate de procurori, dar și în mai multe dosare aflate pe masa judecătorilor, în unul dintre care este vizat și o persoană din cei reținuți de SIS și procurori în dosarul privind schema de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel.
Veaceslav Platon, împreună cu fiul său, Igor Platon, care în anul 2019 ar fi prins de polițiști în timp ce ascundea pachețele cu droguri în curtea unor blocuri de locuințe din capitală, în după-amiaza zilei de ieri, 19 iulie, ar fi urcat la bordul aeronavei 9U 833 care opera cursa Chișinău-Londra.
Sursele Deschide.MD susțin că, deși Platon ar avea bilet tur-retur, la Londra acesta ar urma să ceară azil politic. Aceleași voci susțin că, în baza unor informații operative, s-ar fi stabilit că Platon deține de ceva timp permis de ședere în Marea Britanie. Aici este de menționat și faptul că, Veaceslav Platon, figurează în baza de date a Interpol ca fiind dat în căutare de către Federația Rusă în vederea arestării și extrădării.
Avocatul lui Platon, Ion Crețu, vizat la rândul său într-un dosar penal pentru că și-ar fi falsificat testul pozitiv la COVID-19 care i-a permis obținerea a unei decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău în cazul clădirilor „Centrul de Modă” și „ASITO”, a confirmat aseară pentru SafeNews.MD că clientul său a zburat spre Londra, însă a declarat că nu poate oferii mai multe detalii până când nu va comunica cu clientul său.
De altă parte, azi, același Crețu a declarat pentru NewsMaker.MD că nu a vorbit încă cu clientul său, Veaceslav Platon, dar susține că acesta a zburat la Praga, tranzitând Anglia.
Ciudat pare faptul că, la aceeași oră, când cursa operată de AirMoldova Chișinău-Londra, a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, o altă cursă operată de WizzAir, a decolat de la Chișinău direct spre Praga.
Tot astăzi, Procuratura Generală, a remis un comunicat de presă prin care susține că: „Desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze. Actualmente, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive”, se arată în mesajul Procuraturii.
Reprezentanții PG, în comunicat fac trimitere doar la dosarele aflate pe rol în instanța de judecată, dar nu și la celelalte care sunt instrumentate de procurori. Conform surselor noastre, numele lui Platon este vizat în cel puțin 3 cauze penale, în care figurează ca instigator și organizator de escrocherii precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Astfel, în dosarul „Glodeni Zahăr”, Veaceslav Platon, Platon este învinuit în baza articolului 190 alin 5 din Codul Penal, ca organizator și instigator la escrocherii în proporții deosebit de mari, în dosarul Biroului Național al Asiguratorilor Auto, Platon este cercetat în baza articolului 190 alin. 5 și articolul 243 alin 3 din Codul Penal, ca organizator a escrocheriilor și spălării de bani în proporții deosebit de mari, dar și într-un alt dosar cu companiile de asigurare pentru aceleași infracțiuni, inclusiv într-un alt episod din „Laundromat”.
Totodată, este de menționat că Veaceslav Platon are statut de inculpat în cel puțin alte trei dosare penale, unul dintre care este învinuit de spălare de bani și falsificare de carduri. Este vorba despre dosarul cu privire la discreditarea judecătoarei de la CSJ, Svetlana Novac. În același dosar este vizată și verișoara lui Platon, fostă manageră în secția operațiuni bancare de la BC Moldinconbank, Marina Marohina.
Dosarul penal pe numele Marinei Marohina a fost pornit în aprilie 2013. Femeia a fost învinuită că a perfectat un card bancar fals pe numele judecătoarei Svetlana Novac, a transferat pe el 300.000 de euro din contul unei firme afiliate lui Platon, apoi a extras de pe card suma de 290.000 de dolari, perfectând facturi bancare că banii au fost ridicați de Svetlana Novac.
Magistrata a aflat despre tranzacție când a fost invitată la CNA pentru explicații și a fost informat și Consiliul Superior al Magistraturii. Ulterior, procurorii au constatat că este vorba de o înscenare. Marina Marohina mai este învinuită și de implicare în schemele de spălare de bani, care la fel ar fi fost gestionate de Platon.
Marina Marohina, în luna Octombrie 2020, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce a fost anunțată în căutare, și escortată la Procuratura Anticorupție unde, potrivit lui Sergiu Gavajuc, ex-șef interimar al PA, citat de Anticorupție.MD, după ce i-a fost înaintată învinuirea, a fost eliberată. Sursele Deschide.MD susțin că în prezent Marohina este anunțată în căutare, după ce a reușit din nou să părăsească nestingherită R.Moldova.
Prin ordonanța din 15 octombrie 2020, pe numele lui Marohina a fost aplicată măsura preventivă de obligare de a nu părăsi localitatea, pe un termen de 60 de zile, însă în luna Noiembrie, în timp ce era valabilă măsura preventivă, Marohina a părăsit R.Moldova, în baza unui pașaport bulgar, la bordul unei aeronave care efectua cursa Chișinău-Londra.
În luna Aprilie curent, procurorul de caz a solicitat mandat de arest pe numele lui Marohina, însă magistrații de la Judecătoria Chișinău, sdiul Ciocana au respins demersul acestuia.
Ulterior, procurorul a contestat decizia în instanța ierarhic superioară, iar în data de 19 Aprilie curent, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au casat decizia și au emis un nou mandat de arest pe numele lui Marohina.
Ciudat pare faptul că în acest dosar, în care este vizat și Veaceslav Platon, pe numele Marinei Marohina, procurorii au obținut o măsură preventivă de nepărăsire a localității, însă nu și pe numele lui Platon, asta chiar dacă acesta este vizat în mai multe dosare penale.
Am încercat să aflăm un răspuns la această întrebare de la conducerea Procuraturii Generale, însă Alexandr Stoianoglo, dar și purtătoarea sa de cuvânt, Maria Vieru, nu au binevoit să răspundă la apelurile reporterilor Deschide.MD.
Un alt dosar aflat în instanță, în care figurează Veaceslav Platon, este schema de escrocherie când s-a încercat extragerea a 205 milioane de lei din conturile ASITO Kapital(România), unde acționar era „Moldasig” SA, dar și 22 milioane de lei de la „Moldasig” SA și 7,8 milioane de dolare de pe contul companiei SA „Alliance Insurance Group. În acest dosar, împreună cu Veaceslav Platon, este învinuit și Andrei Bahcivanji.
Pe Platon și Bahcivanji au fost condamnați în acest dosar în 2017, însă la cerere avocaților lui Platon, la începutul anului trecut, dosarul a fost remis de către Curtea de Apel, la rejudecare în instanța de fond.
Aici este de menționat că Bahcivanji, un fost partener de afaceri a lui Platon, a fost vizat în mai multe atacuri raider și delapidări a companii din sectorul energetic, dar și asupra SA „Apă-Canal Chișinău”( în 2001), inclusiv în sectorul bancar și cel al asigurărilor.
Totodată, este de menționat că acum câteva săptămâni, Bahcivanji a fost reținut de ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, în urma perchezițiilor desfășurate într-un oficiu care ar avea legături cu Platon, dar și unde își desfășura activitatea „ferma de trolli” a controversatului om de afaceri, fiind suspectat că ar fi implicat în schema de filaj a magistratei Angela Bostan de la Curtea de Apel, alături de alte șase persoane din anturajul lui Platon.
Cei recrutați aveau misiunea să o fileze pe magistrata Angela Bostan în gestiunea căreia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.