Deși Curtea Constituțională (CC) a suspendat luni, 7 decembrie, legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial la 8 decembrie, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a semnat decretul de promulgare a Legii care stipulează trecerea SIS din subordinea președintelui în cea a Parlamentului la 7 decembrie.
Tot la 7 decembrie, CC a suspendat această lege. Decizia a fost luată de majoritatea judectătrilor Curții, în timp ce Vladmir Țurcan, cel care a fost propus de PSRM la această funcție s-a abținut.
La baza deciziei judecătorilor se află o sesizare depusă de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, cel care a cerut Curții să verifice constituționalitatea acestor modificări operate joi de deputații PSRM, platformei „Pentru Moldova” și ai fracțiunii Partidului Șor.
Judecătorii spun că au cerut încă de la 4 decembrie informații Parlamentului despre această decizie, însă, până la luarea acestei decizii nu le-a primit și astfel, chiar dacă modificările nu au fost publicate în Monitorul Oficial, Curtea putea lua decizia de a o suspenda.
Decizia Curții este definitivă, iar suspendarea modificărilor este valabilă până cel puțin la soluționarea în fond a cauzei, data căreia va fi anunțată ulterior.
Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea a condus o parte din ședința din 3 decembrie, Parlamentului. Fără a fi prezentate și examinate, Batrâncea a supus votului mai multe proiecte de pe agendă, printre care proiectele bugetelor anuale și proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din coordarea președintelui R. Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.