În activitatea Procuraturii Generale în ultimul an se remarcă semne de selectivitate prin renunțarea la urmărire penală, învinuire sau inițierea revizuirii unor cauze de rezonanță, ceea ce nu a contribuit la creșterea credibilității Procuraturii în calitate de actor important în sistemul justiției din Moldova. Acțiunile din interiorul Procuraturii au fost marcate de excluderea unor procurori șefi din cadrul procuraturilor specializate, dar și intentarea de dosare penale pe numele lor. De asemenea, Procuratura s-a confruntat cu tentative de influențare a procesului de urmărire penală, prin acțiuni ilegale de filare a procurorilor desemnați pe cauze de importanță majoră pentru societate. Concluziile se conțin în nota analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene despre activitatea PG la un an de la învestirea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, transmite SafeNews.md cu referire la anticoruptie.md.
Procuratura Generală a recepționat mai multe plângeri penale pe numele președintelui Igor Dodon, inclusiv ce țin de vacanțele de lux ale acestuia și presupusa finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Urmare a înlăturării lui Viorel Morari de la conducerea Procuraturii Anticorupție, în ianuarie 2020 dosarul finanțării ilegale a PSRM a fost separat de dosarul de spălare de bani, inițiat încă în 2016. În luna mai 2020, Procuratura Anticorupție a dispun neînceperea urmăririi penale pe suspiciuni de finanțare ilegală a PSRM, fiind constatate informații insuficiente pentru a fi inițiată o cauză penală.
Experții mai notează că Procuratura Generală a referit informațiile apărute în public cu privire la vacanțele de lux ale Președintelui Igor Dodon către ANI, stabilind că Procuratura Generală nu dispune de funcții de supraveghere.
Acțiunile ulterioare ale Procuraturii Generale de renunțare la învinuire pe numele a 13 judecători din 15 implicați în dosarul landromatului rusesc, pe motiv că nu au fost constatate componente ale infracțiuni ridică semne de întrebare cu privire la acțiunile Procuraturii Generale în contextul cooperării pe urmărirea penală pe care și-a declarat-o Veaceslav Platon pe investigarea fraudei bancare, mai notează experții de la IPRE.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.