Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți și fost șef DOS, reținut în dosarul „Direcția 5”, într-o scrisoare transmisă pe poșta electronică, către mai multe redacții, prin intermediul rudelor, susține că măsurile speciale de investigații și secretul de stat, este utilizat în mod abuziv de procurorii PCCOCS în procesul îndeplinirii unei comenzi de răfuială cu organele de drept din partea lui Veaceslav Platon.
Acesta mai menționează în răvaș că PCCOCS crează un precedent periculor pentru activitatea specială de investigații petrecută de autoritățile statului care ulterior poate fi folosit de diferite persoane certate cu legea, grupări criminale, în detrimentul securității statului, ordinei de drept, dar și că se atentează la viața, sănătatea și integritatea persoanelor care colaborează confidențial cu organele de drept.
Amintim că acum două luni, PCCOCS l-a reținut pe Valeriu Cojocaru, pe finul său Ion Cojocarum, dar și pe președintele FEA, Dorin Damir, într-un dosar care viza activitatea fostei Direcții nr. 5 a MAI, fiind cercetați prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.
Aproximativ o lună mai târziu, în același dosar a fost arestat și fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, care potrivit PCCOCS, este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).
După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.
„Pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis. Ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug sau să dea note activității mele”, a scris Pînzari.
Tot aici este de menționat că, Dosarul „Direcția 5” se află în gtestiunea procurorului PCCOCS, Dumitru Răilean, cel care anterior a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind învinuit în dosarul „interceptărilor ilegale”, însă care a fost scos de sub urmărire penală în condiții suspecte.
Procurorii vizați ar încerca acum să-l aducă la tăcere pe șeful Direcției nr. 5 de atunci, Valeriu Cojocaru, prin fabricarea unor dosare cu angajări fictive, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Procurorul de caz este deja cunoscutul, Dumitru Răilean.
Dosarul „Direcția 5” a fost disjuns dintr-un alt dosar pornit la 27 aprilie 2018, când procurorul general al RM a emis ordonanța de preluare a urmării penale a organele de drept din România, în baza unei plângeri depuse de Veaceslav Platon în 2016, poruncind executarea acesteia Procuraturii Anticorupție.
Veaceaslav Platon a depus o plângere la organele de drept din România, împotriva unor demnitari și politicieni din Republica Moldova, pentru faptul că ar fi creat o grupare criminală, care se ocupa de șantaj, spălare de bani și preluarea ilegală a unor acțiuni de la BC Victoriabank, BC Banca de Economii, SA Asito, SA Victoria-Asigurări, SA Alfa Inginering. Ulterior, a fost pornită o cauză penală „în rem”, care a fost expediată Procuraturii Generale din Republica Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.