Acasă Politic DOC// Reprezentanții diasporei din SUA și Canada vin cu sugestii pentru amplasarea...

DOC// Reprezentanții diasporei din SUA și Canada vin cu sugestii pentru amplasarea sectiilor de vot și cer ca președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare să poată fi și persoane din diasporă

0

Reprezentanții diasporei din SUA și Canada anunță că au trimis un demers către CEC, Ministerul de Externe de la Chișinău și alte instituții responsabile de buna desfășurare a alegerilor, privitor la numărul optim de secții de votare care trebuie deschis peste ocean și amlasarea geografică a acestora, transmite SafeNews.md cu referire la ZDG.md.

Potrivit demersului, reprezentanții diasporei propun deschiderea a 16 secții de votare în SUA și 5 în Canada în regiuni unde se află mai mulți cetățeni moldoveni, dar și în apropierea comunităților respective.

Autorii cererii spun că la elaborarea documentului s-au implicat peste 30 de voluntari care au comunicat cu reprezentanți ai peste 20 de comunități de moldoveni din SUA și Canada. În același timp, a fost analizată prezența la vot a moldovenilor în scrutinele precedente și au fost luae în caclul informații care spun că „numărul de cetățeni ai Republicii Moldova, care în prezent locuiesc în SUA și Canada a crescut considerabil în ultimii zece ani, estimându-se la cel puțin 150 de mii în SUA și peste 50 de mii în Canada”.

Astfel, în SUA se propun deschiderea a 16 de secții de votare, dintre care 2 sunt cele permanente de pe lângă Ambasadă și Misiunea RM la ONU. Reprezentanții diasporei solicită secții la Chicago, Seattle, Sacramento, Boston, Asheville, Orlando, Atlanta, Denver, Las Vegas, Dallas, Minneapolis, Portland, Pensacola și Philadelphia.

În Canada, se propun deschiderea secțiilor la Ottawa, Montreal, Toronto, Calgary și Vancouver.

Reprezentanții diasporei din SUA și Canada cer ca „Ministerul Afacerilor Externe și ambasadele Republicii Moldova în SUA și Canada să se adreseze la timp către autoritățile de rigoare din țările noastre de reședință în vederea obținerii permisurilor pentru a deschide secții de vot și în afara celor permanente”, se arată în scrisoare.

De asemenea, se solicită schimbarea legislației astfel încât „Luând în considerație legislația în vigoare, articolul 31(5) din Codul Electoral, care prevede că președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare pot fi doar angajați ai Ministerului de Externe, și argumentul că acesta nu are suficienți angajați și nici resurse pentru a deschide atâtea secții de vot câte ar fi necesare în aceste condiții, solicităm o opinie a CECului care să recomande acest lucru. Totodată, solicităm acțiuni din partea deputatului Dumitru Alaiba, ales în circumscripția 51, să susțină și să promoveze inițiativa de a modifica legislația ca să permită ca președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare să poată fi și persoane din diasporă. Comunitatea are persoane influente și de încredere, respectate de toată lumea, care ar putea suplini pozițiile de președinți ai birourilor electorale în timp ce va asigura respectarea dreptului la vot pentru cât mai multe persoane”, se mai spune în demers.

La alegerile parlamentare din 2019, în SUA și Canada au fost deschise 13 secții de votare, 12 în Statele Unite ale Americii și una în Canada. Lucru care a fost criticat de reprezentanții diasporei de peste ocean care criticau faptul că unele secții au fost deschise în sediul unor biserici, lucru ce ar fi putut avantaja un candidat.

sursa: ZDG.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.