Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a Procurorului General din componența Consiliului Suprem de Securitate.
„Astăzi, 16 septembrie 2021, Curtea Constituțională a pronunțat Decizia nr. 139, prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995 în partea în care îl include pe Procurorul General în componența Consiliului Suprem de Securitate. Cererea de suspendare a fost depusă de domnul Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, se arată în comunicat.
”În argumentarea suspendării normei contestate, Procurorul General pretinde că ar fi afectat principiul separării și al echilibrului puterilor în stat și ar fi periclitate funcționalitatea și independența Procuraturii și al Procurorului General.
De asemenea, acesta susține că este afectată independența mandatului constituțional al Procurorului General, iar suspendarea normei contestate ar asigura, până la examinarea sesizării în fond, exercitarea independentă și fără ingerințe externe a atribuțiilor Procurorului General.
Astfel, s-ar evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională. În fine, autorul sesizării susține că la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, președintele Republicii Moldova i-ar fi indicat indirect Procurorului General să pornească urmărirea penală împotriva mai multor persoane, inclusiv împotriva unor reprezentanți ai opoziției parlamentare.
Curtea observă că norma contestată este în vigoare din 23 decembrie 2016. Rațiunea suspendării acțiunii actelor normative contestate este o măsură in extremis și constă în evitarea unor prejudicii şi consecințe negative iminente și ireparabile (a se vedea DCC nr. 1 din 4 ianuarie 2021, § 9).
Din aceste motive, Curtea nu identifică din argumentele autorului sesizării vreun prejudiciu sau vreo consecință negativă iminentă la adresa valorilor invocate în sesizare care ar justifica suspendarea normei contestate.
Cu privire la afirmațiile Procurorului General referitoare la pretinsele indicații venite din partea președintelui Republicii Moldova, Curtea subliniază că situațiile de fapt pot constitui obiectul unei analize privind modul de aplicare a legii. Acest aspect nu ține, în prezenta cauză, de competența Curții Constituționale.
Din aceste considerente, în baza articolelor 135 alin. (1) lit. a) și 140 alin. (2) din Constituție, 251 și 26 din Legea cu privire la Curtea Constituțională, 6, 71, 61 și 64 din Codul jurisdicției constituționale”, se arată în motivarea Înaltei Curți.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.