Acasă Justiţie DOC // Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Braguța poate...

DOC // Procurorul care a cerut mandat de arest pentru Braguța poate fi restabilit în funcție

0

Procurorul Ivan Filimon, demis în 2017 din funcție prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru gestionarea defectuoasă a dosarului lui Andrei Braguța, tânărul decedat în luna august 2017, în custodia statului, obține victorie la Curtea Supremă de Justiție, în lupta pe care o duce pentru restabilirea în funcție. Ivan Filimon, procuror în cadrul Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost eliberat din funcţie în urma gestionării dosarului penal pe numele lui Andrei Braguţa, decedat în penitenciar după ce acuzatorul de stat a cerut aplicarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile, la scurt timp după ce Braguţa ar fi lovit un poliţist, transmite SafeNews.md cu referire la Zdg.md.

Filimon a fost demis prin hotărârea Colegiului de Disciplină şi Etică (CDE) din 21 decembrie 2017. CSP a validat hotărârea pe 19 ianuarie 2018. La scurt timp, Filimon a mers la CSJ, cerând să fie restabilit în funcţie.

Mai exact, Filimon a cerut CSJ „ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate”. Procurorul a cerut să fie verificată constituționalitatea prevederilor art. 79 din Legea cu Privire la Procuratură, articol care se referă la modalitățile de contestare a hotărârilor CSP.

La 26 martie 2018, colegiul CSJ, format din președinta şedinţei Tatiana Vieru și judecătorii Iuliana Oprea, Maria Ghervas, Ion Druţă şi Luiza Gafton a admis solicitarea lui Ivan Filimon „cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Filimon Ivan împotriva CSP cu privire la contestarea hotărârii CSP nr. 12-8/18 din 19 ianuarie 2018 şi hotărârii Colegiului de disciplină şi etică de pe lângă CSP nr. 13-75/17 (III) din 21 decembrie 2017”.

Preşedinta şedinţei, Tatiana Vieru, a remis Curţii Constituţionale (CC) sesizarea lui Filimon privind controlul constituţionalităţii art. 79 Legea cu privire la Procuratură nr. 3 din 25 februarie 2016, iar la 19 aprilie 2018 CC a declarat inadmisibilă sesizarea.

La 1 februarie 2018, Filimon a depus o cerere de chemare în judecată împotriva CSP cu privire la contestarea aceleiași hotărârii a CDE și a deciziei CSP din 19 ianuarie 2018 de a valida hotărârea, în baza art. art. 189, 191 al.(3), 224 al.(1) lit.f), 258 din Codul Administrativ.

La 30 septembrie 2019, completul Curții de Apel Chișinău, format din președintele Anatolie Minciuna și judecătoarele Victoria Sîrbu și Viorica Mihaila au respins cererea de chemare în judecată depusă de Ivan Filimon.

Hotărârea fiind cu drept de atac la CSJ, Filimon s-a folosit de asta și a depus recurs.

La 17 iunie 2020, Colegiul CSJ format din președinta ședinței, Tamara Chișca-Doneva, și judecătorii Maria Ghervas, Nina Vascan, Victor Burduh și Nicolae Craiu au admis recursul depus de către Ivan Filimon și au remis cauza la rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

Motivarea deciziei a fost publicată abia peste 6 luni, în decembrie 2020.

În susținerea poziției sale, CSJ susține că soluţia instanţei de fond este pripită, fiind rezultată „din neexaminarea tuturor circumstanţelor cauzei şi aplicarea eronată a normelor de drept material, motiv din care hotărârea contestată nu poate fi menţinută”.

La 19 iulie 2019, prin decizia Judecătoriei Chișinău, patru deținuți și doi polițiști au fost condamnați în dosarul morții lui Andrei Braguța. Apărarea însă a contestat decizia primei instanțe.

Document 1 by Ziarul de Gardă

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.